Netflix
Ancient-Apocalypse-Graham-Hancock

”Dokumentär”-serie är konspiratoriskt trams

Den kontroversiella dokumentärserien ”Ancient Apocalypse” om jakten på en bortglömd, högteknologisk civilisation är fängslande, men ungefär lika trovärdig som en Indiana Jones-film.

När den senaste istiden tog slut för cirka 12 000 år sedan steg världshaven med drygt 120 meter, vilket kraftigt påverkade klimatet på hela jordklotet. En tidigare okänd och avancerad civilisation gick under i samband med de våldsamma klimatförändringarna.

Överlevande från civilisationen lyckades dock sprida sina kunskaper om bland annat skriftspråk, astronomi, lantbruk och byggteknik till jordens primitiva folk. Därmed banade de högt utvecklade förhistoriska människorna vägen för senare civilisationer som Egypten, Mesopotamien och aztekernas rike.

Det hävdar åtminstone den brittiske journalisten och författaren Graham Hancock. I den synnerligen kontroversiella – och oerhört populära – Netflix-serien Ancient Apocalypse reser Hancock världen runt i jakten på spår efter den mystiska försvunna civilisationen.

Spänningshöjande musik, snabba klipp och en dramatisk berättarröst ackompanjerar den gråhårige författarens resor till några av jordens mest fantastiska arkeologiska fyndplatser. Det är inte svårt att ryckas med längs vägen – dessvärre är både utgångspunkten och vetenskapen bakom serien rent nonsens.

Se trailern till ”Ancient Apocalypse”

Attackerar vetenskapen

Graham Hancock har i årtionden turnerat med sin konspirationsteori om en bortglömd global istidscivilisation med kopplingar till legenden om Atlantis.

Den brittiska tidningen The Guardian har kallat Ancient Apocalypse för ”den farligaste serien på Netflix”. Serien ger konspirationsteoretiker som Graham Hancock utrymme utan att ifrågasätta hans teorier – som likställs med vetenskapliga fakta, medan serien kategoriseras som en ”dokumentärserie”.

Graham Hancock använder sig av ett klassiskt konspirationsteoretiskt grepp, när han ska övertyga tittarna om sanningen i sina otroliga påståenden.

Eftersom han inte kan presentera några konkreta bevis för att hans bortglömda istidscivilisation har existerat ägnar han sig i stället åt retoriska ”tänk om”-monologer.

Han ställer till exempel frågan ”tänk om” de mystiska stenbumlingarna på Gunung Padang på västra Java står ovanpå en dold pyramid uppförd av den bortglömda civilisationen? Faktum är emellertid att arkeologer för länge sedan har bevisat att Gunung Padang vilar på en slocknad vulkan.

Ingen banbrytande teori

Ancient-Apocalypse-väggmålning
© National Archaeological Museum of Athens

Serien: Vansinnig teori ”innebär ett paradigmskifte för historien”

Teorin om en avancerad istidscivilisation som hjälpt till att uppföra forntidens stora byggnadsverk är enligt Hancock så banbrytande att den kommer att ”innebära ett paradigmskifte för historien”.

Ancient-Apocalypse-Ignatius-Donnelly
© Wikimedia Commons

Fakta: Teorin är gammal

Hancocks ”banbrytande” teori har helt fräckt lånats från boken Atlantis: The Antediluvian World, som gavs ut 1882 av den amerikanske kongressledamoten Ignatius Donnelly. Teorin har åtskilliga gånger tillbakavisats av experter.

Bristen på konkreta arkeologiska bevis kompenserar Graham Hancock för genom att gå till attack mot utbildade historiker, geologer och arkeologer. Hancock hävdar att tittarna inte bör lita på så kallade experter. Redan i seriens första avsnitt förklarar han krig mot den etablerade forskningen.

”Kanske den extremt defensiva, arroganta och nedlåtande attityden inom mainstream-akademiska kretsar hindrar oss från att överväga denna möjlighet”, säger han med hänvisning till sina konspirationsteorier.

I Hancocks värld går det inte att lita på forskarna, som medvetet döljer de sanningar som han presenterar i serien. Genom att måla upp den etablerade forskningen som en fiende behöver Hancock inte lägga fram några bevis för sina egna teorier. Hans argument tycks vara att eftersom det är uppenbart att arkeologerna ljuger, så måste alternativet vara sant.

Arkeologin motbevisar Hancock

Ancient-Apocalypse-Mexiko
© Netflix

Serien: Pyramid döljer spår efter bortglömd civilisation

Enligt Graham Hancock uppfördes pyramidkomplexet Tlachihualtepetl i Mexiko ovanpå en icke utgrävd byggnad konstruerad av en högtstående civilisation för mer än 12 000 år sedan.

Ancient-Apocalypse-Mexiko
© Musée du quai Branly/Wikimedia Commons

Fakta: Pyramiden är ”bara” drygt 2 000 år gammal

Stora delar av Tlachihualtepetl består av underjordiska gångar, där arkeologer har hittat allt från skelett och statyer till väggmålningar. Inga av fynden kan dateras till längre bakåt i tiden än år 400 före Kristus.

Konspirationerna får mothugg

Kort efter premiären för Ancient Apocalypse skrev 5 500 arkeologer ett öppet brev i vilket de uppmanade Netflix att göra det tydligare för tittarna att Hancocks serie är mer fantasi än vetenskap.

”Vi uppmanar Netflix och ITN Productions att avlägsna alla påståenden eller antydningar om att denna serie skulle vara en faktabaserad dokumentär eller dokuserie, och i stället klassificera den som ’science fiction’”, stod det i brevet från Daniel H. Sandweiss, ordförande i föreningen Society for American Archaeology. Efter att ha sett serien är det lätt att hålla med.

Stenåldersfolk kunde bygga stora tempel

Ancient-Apocalypse-Göbekli-Tepe
© Creative Commons

Serien: Tempel är starkt bevismaterial

Göbekli Tepe i Turkiet grundades för 12 000 år sedan. Enligt Hancock kunde dåtidens jägare och samlare inte bygga något så komplext, så det måste ha varit frågan om en avancerad civilisation.

Ancient-Apocalypse-Göbekli-Tepe
© Teomancimit/Wikimedia Commons

Fakta: Templet bevisar ingenting

Göbekli Tepe uppfördes för cirka 12 000 år sedan, men inga fynd pekar på att det skulle ha varit omöjligt för dåtidens samhälle. Forskning har visat att allt i templet kunde byggas med stenålderns redskap.

I Ancient Apocalypse får Graham Hancock ohejdat galoppera fram på den käpphäst som han byggt sin karriär på. För att tillämpa programledarens egen retorik mot honom: Graham Hancock har sålt nio miljoner exemplar av sina böcker runt om i världen och har garanterat fått bra betalt för att vara programledare för Ancient Apocalypse. Tänk om han i själva verket inte tror på sina egna vansinniga teorier, utan bara utnyttjar dem för att bli rik?

Det är en konspirationsteori som vi är beredda att tro på.

VÅRT BETYG: 1/6 STJÄRNOR