Jiang et al.

Världens äldsta teblad har hittats

Får det lov att vara en rykande varm kopp te mot förgiftning? Teets historia är både spännande och mycket gammal, visar ny forskning.

Enligt kinesiska legender började kejsar Shen Nung dricka te omkring år 2737 före Kristus.

Fullt så långt tillbaka har arkeologer ännu inte hittat några bevis för tedrickande, men en ny upptäckt placerar nu tedrickandet närmare kejsarens livstid.

I en grav i staden Zoucheng, som ligger 57 mil söder om Peking, har arkeologer funnit en skål som användes för att dricka te. Skålen härrör från De stridande staternas period (cirka 475–221 f.Kr.), och i den fann experter historiens hittills äldsta teblad.

Analyser av tebladen avslöjar att de påminner mycket om den typ av te som används i dag.

”Upptäckten av teresterna i Zoucheng – från de tidiga stadierna av De stridande staternas period för omkring 2 400 år sedan – har flyttat tedrickandet nästan 300 år bakåt”, förklarar arkeologerna i sin rapport.

Innan Kina enades under en kejsare år 221 före Kristus, låg staden Zoucheng i staten Qi, som omfattade den stora Shandonghalvön öster om staden.

© Shutterstock/VÄRLDENS HISTORIA

Te var motgift

Medan få nog blir överraskade av att kineserna uppfann tedrickandet, är det säkert ännu färre som vet varför. I början drack Kinas kejsare inte te för smakens skull.

Enligt kinesiska legender använde kejsar Shen Nung te som motgift, om någon skulle försöka förgifta hans mat. Gamla skriftliga källor nämner dessutom att te användes som offergåva till gudarna.