FR Jin

Vad hände med Kinas siste kejsare?

Som litet barn tvingades kejsar Puyi bort från tronen när Kina blev en republik efter Xinhairevolutionen. Därefter var Puyi en lekboll för Asiens stormakter.

Puyi var bara två år, när han 1908 besteg tronen som kejsare av Kina. Olyckligtvis för honom förvandlade Xinhairevolutionen Kina till en republik endast tre år senare.

Därmed var över tvåtusen år av kinesiskt kejsardöme förbi. Puyi blev tvungen att abdikera, men han fick behålla sin kejsartitel och bo i det kejserliga palatset i ett slags husarrest.

Han omgav sig med älskarinnor, serverades middagar med fyrtio rätter och levde en kejserlig tillvaro, tills han vid nitton års ålder flydde till Tianjin och överlämnade sig åt de japans­ka styrkor som invaderat Kina.

Puyi var en japansk marionett

När japanerna 1931 erövrade Manchuriet i nordöstra Kina installerade de Puyi som först president och senare som kejsare av det ­erövrade området.

Där fun­gerade Puyi som Japans marionett fram till slutet av andra världskriget, då japanerna kapitulerade. I samband med krigsslutet ­avsade Puyi sig genast sin kejsartitel och förkunnade att Manchuriet anslöt sig till Kina igen.

Den tidigare kejsaren försökte nu fly till Korea, men han togs till fånga av sovjetiska soldater och skickades till Sibirien.

År 1950 lämnades han ut till Kinas kommunistiska regim. I flera år blev Puyi ”rehabiliterad” i ett fängelse, tills han så småningom ansågs vara en lojal kommunist och släpptes. Fram till sin död 1967 arbetade Puyi som trädgårdsmästare i den botaniska trädgården i Peking.