Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad hände med Kinas siste kejsare?

Som litet barn tvingades kejsar Puyi bort från tronen när Kina blev en republik efter Xinhairevolutionen. Därefter var Puyi en lekboll för Asiens stormakter.

FR Jin

Puyi var bara två år, när han 1908 besteg tronen som kejsare av Kina. Olyckligtvis för honom förvandlade Xinhairevolutionen Kina till en republik endast tre år senare.

Därmed var över tvåtusen år av kinesiskt kejsardöme förbi. Puyi blev tvungen att abdikera, men han fick behålla sin kejsartitel och bo i det kejserliga palatset i ett slags husarrest.

Han omgav sig med älskarinnor, serverades middagar med fyrtio rätter och levde en kejserlig tillvaro, tills han vid nitton års ålder flydde till Tianjin och överlämnade sig åt de japans­ka styrkor som invaderat Kina.

Puyi var en japansk marionett

När japanerna 1931 erövrade Manchuriet i nordöstra Kina installerade de Puyi som först president och senare som kejsare av det ­erövrade området.

Där fun­gerade Puyi som Japans marionett fram till slutet av andra världskriget, då japanerna kapitulerade. I samband med krigsslutet ­avsade Puyi sig genast sin kejsartitel och förkunnade att Manchuriet anslöt sig till Kina igen.

Den tidigare kejsaren försökte nu fly till Korea, men han togs till fånga av sovjetiska soldater och skickades till Sibirien.

År 1950 lämnades han ut till Kinas kommunistiska regim. I flera år blev Puyi ”rehabiliterad” i ett fängelse, tills han så småningom ansågs vara en lojal kommunist och släpptes. Fram till sin död 1967 arbetade Puyi som trädgårdsmästare i den botaniska trädgården i Peking.

Läs också:

Det gamla Kina

Nya smarta vapen gjorde Kina till en supermakt

21 minuter
Det gamla Kina

Varför heter det "Den förbjudna staden"?

1 minut
Det gamla Kina

Galen kejsare brände Kinas böcker

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj