Wellcome Images

Öl gjorde Kina till en stormakt

Ny forskning avslöjar att ölproduktion spelade en avgörande roll, när makten i Kina samlades för flera tusen år sedan.

Arkeologer och historiker har länge försökt hitta en förklaring till varför Kina för cirka 4 000 år sedan utvecklades till en stormakt. Nu avslöjar en grupp av kinesiska och amerikanska forskare att grunden till Kinas storhet var inget mindre än öl.

Öl började bryggas i Kina redan för 9 000 år sedan, men för omkring 4 000 år sedan exploderade produktionen tack vare särskilda bryggningskärl, som kallades dakougang.

”Det tillverkades inte dakougang-kärl i varenda bosättning, men de har hittats i stora gravar tillhörande eliten”, säger Li Liu, professor i kinesisk arkeologi vid Stanford University.

Dakougang-kärl kunde vara manshöga och innehålla flera hundra liter öl.

© Gary Todd

Ölmonopol bakom makten

Enligt arkeologerna bakom studien har eliten utnyttjat ölproduktionen som ett prestigeprojekt, som har stärkt deras makt och status i samhället:

”Individer som kunde producera stora mängder öl hade bättre förutsättningar i kampen om status och prestige i samhället” förklarar de i en artikel om ölproduktionen.

Med tiden kunde de som kontrollerade produktionen av den eftertraktade drycken samla tillräckligt med makt för att kontrollera stora landområden och viktiga handelsrutter. Arkeologerna anser att det blev startskottet till Kinas gradvisa enande under allt mäktigare personer.