Hangzhou Liangzhu Archaeological Site Administrative District Management Committee

Mysterium löst: Därför gick Kinas Venedig under

För 4 300 år sedan inträffade en katastrof, som innebar en dödsdom för den avancerade stenåldersstaden med kanaler, dammar och stadsmur.

Nitton mil sydväst om Shanghai låg under forntiden en stad, som dagens forskare kallar för Kinas Venedig.

Liangzhus invånare byggde fördämningar och tyglade en av den mäktiga floden Chang Jiangs bifloder. På så sätt skapade de omkring 30 000 invånarna en metropol utan gator – i stället färdades de på kanaler som i vår tids Venedig.

Men för omkring 4 300 år sedan försvann Liangzhukulturen på mystiskt vis. Nu har kinesiska och österrikiska forskare kommit på orsaken till att staden övergavs.

”Ett tunt lager lera hittades på ruinerna, vilket pekar på en möjlig koppling mellan Chang Jiangs översvämningar och den avancerade kulturens undergång”, förklarar Christoph Spötl vid Innsbrucks universitet.

Tillsammans med geologen Haiwei Zhang vid Xi’an Jiaotong-universitetet i Kina undersökte han stalagmiter i områdets droppstensgrottor för att se vad avlagringarna kunde berätta om klimatet, när Liangzhu gick under.

VIDEO: Följ med på en virtuell resa genom Kinas Venedig.

Video

Ösregn 21 år i rad

Undersökningarna visade att regnmängden ökade för 4 345 år siden. I 21 år i rad föll det ovanligt mycket regn.

”De kraftiga monsunregnen har sannolikt lett till kraftiga översvämningar i Chang Jiang och dess förgreningar. Inte ens stadens avancerade vallar och kanaler kunde hålla stånd mot dessa vattenmassor, så Liangzhu förstördes, och människorna fick fly”, konstaterar Haiwei Zhang.