En kinesisk mördare på 700-talet var tvungen att snabbt göra sig av med liket av den man som han precis dödat. I stället för att dumpa kroppen i en flod eller gömma den i skogen var mördaren från Ningxia, som ligger cirka 50 mil från gränsen till Mongoliet, mer kreativ – hur uppfinningsrik han var kan amerikanska forskare nu avslöja.
I en grav med en familj från Handynastin (202 f.Kr. till 220 e.Kr.) fann arkeologerna kvarlevorna av den unge mannen i ett schakt som leder ner till graven. Genom dna-tester kunde de visa att han inte var släkt med de andra i graven, och analyser av benen visade att han dött omkring 700 år efter dem.
Sticksår avvisade andra teorier
Arkeologernas första hypotes var att det rörde sig om en gravplundrare, som omkommit när han försökt klättra ner i graven via det lodräta schakt som kinesiska gravar på den tiden var försedda med. Två omständigheter motbevisade dock den hypotesen.
Den ena är fyndplatsen: Visserligen hade graven vid något tillfälle tömts på värdesaker av plundrare, men kvarlevorna befann sig i ett jordlager flera meter över graven. Mannen hade därför dött långt efter att den hade haft besök av plundrare.
Den andra är de otaliga sticksåren i huvudet och på revbenen. Bevisen får experterna att anta att den unge mannen mördades för cirka 1 300 år sedan och dumpades i schaktet, för vem skulle leta efter ett mordoffer i en grav?