Qian Wang

Kinesisk mördare begick det perfekta brottet

Arkeologer har äntligen löst en 1 300 år gammal mordgåta.

En kinesisk mördare på 700-talet var tvungen att snabbt göra sig av med liket av den man som han precis dödat. I stället för att dumpa kroppen i en flod eller gömma den i skogen var mördaren från Ningxia, som ligger cirka 50 mil från gränsen till Mongoliet, mer kreativ – hur uppfinningsrik han var kan amerikanska forskare nu avslöja.

I en grav med en familj från Handynastin (202 f.Kr. till 220 e.Kr.) fann arkeologerna kvarlevorna av den unge mannen i ett schakt som leder ner till graven. Genom dna-tester kunde de visa att han inte var släkt med de andra i graven, och analyser av benen visade att han dött omkring 700 år efter dem.

Kinesiska forskare har gjort en skiss, som visar schaktet som kroppen dumpades i.

© Qian Wang

Sticksår avvisade andra teorier

Arkeologernas första hypotes var att det rörde sig om en gravplundrare, som omkommit när han försökt klättra ner i graven via det lodräta schakt som kinesiska gravar på den tiden var försedda med. Två omständigheter motbevisade dock den hypotesen.

Den ena är fyndplatsen: Visserligen hade graven vid något tillfälle tömts på värdesaker av plundrare, men kvarlevorna befann sig i ett jordlager flera meter över graven. Mannen hade därför dött långt efter att den hade haft besök av plundrare.

Den andra är de otaliga sticksåren i huvudet och på revbenen. Bevisen får experterna att anta att den unge mannen mördades för cirka 1 300 år sedan och dumpades i schaktet, för vem skulle leta efter ett mordoffer i en grav?