Shutterstock

Kinas kejsare får tusentals nya terrakottakrigare

Kinesiska arkeologer har hittat 20 nya terrakottasoldater i kejsar Qin Shi Huangdis enorma gravkomplex. Och det finns betydligt fler.

Kinesiska forskare har gjort ett fynd bestående av 20 terrakottasoldater i den enorma grav som tillhör kejsar Qin Shi Huangdi (259–210 f.Kr.). Fyndet gjordes i en utvidgning av den befintliga utgrävningen av kejsarens terrakottaarmé – ett par kilometer norr om hans mausoleum i Shaanxiprovinsen i centrala Kina.

Det nya fyndet omfattar bland annat statyer av en general och flera officerare och förväntas kunna bidra med nya rön om soldater av högre rang. Arkeologerna hoppas framför allt att de ska få nya kunskaper om de kinesiska officerarnas vapen och rustningar på 200-talet före Kristus.

Studier av terrakottakrigarna har avslöjat att de ursprungligen var målade i starka färger.

© Charlie / Wikimedia Commons

Många fler fynd på väg

Arkeologerna tror att de 20 nyfunna krigarna bara är toppen på isberget. För närvarande har sammanlagt omkring 2 000 terrakottakrigare grävts ut, men kineserna tror att gravkomplexet kan omfatta omkring 20 000 krigare.

Den nuvarande utgrävningen kan avtäcka hela 6 000 nya figurer – både soldater och hästar – meddelar arkeologerna.

De nyfunna figurerna är inte så välbevarade som en del av de tidigare fynden – flera av dem har gått sönder, men arkeologerna tror att det ska gå att sätta ihop dem igen, så att de kan ställas ut med resten av armén.