Huvudjägare i aktion i Kina: Rekordstor massaker avslöjad

Arkeologer har hittat 41 huvudlösa skelett i Kina. De föll offer för en brutal massaker som enligt forskarna är bevis på en "konflikt med en hög nivå av grymhet".

huvudjägare massaker Kina

Huvudjakt är känt sedan stenåldern i Kina, men inte i den omfattning som den nya upptäckten visar.

© Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

En blodig massaker ägde rum när en grupp huvudjägare gick till attack.

Enligt ny forskning dödades 32 människor i samma attack, och totalt 41 huvudlösa kroppar lämnades kvar av angriparna i vad forskarna kallar Asiens största huvudjägarmassaker under stenåldern.

Attacken inträffade för drygt 4 100 år sedan i Hongheprefekturen i södra Kina – en plats som länge har varit i forskarnas fokus.

Redan på 1990-talet upptäcktes de första stenåldersskeletten i Honghe-prefekturen. Området är fullt av stenåldersbosättningar, och sedan 2013 har totalt sex olika utgrävningar genomförts.

Under den senaste utgrävningen hittade arkeologerna 68 skelett i två hus och tre gravar, varav 41 utan huvud. Alla skelett var mellan 4 100 och 4 400 år gamla. Det fanns dock ett inslag i den fruktansvärda massakern som förvånade arkeologerna – alla offer var kvinnor eller barn.

Huvuden kan ha avlägsnats som en del av en ritual

Huvudjakt är känt sedan stenåldern i Asien, och är en metod där huvuden antingen tas från fienden som troféer eller för att ta livskraften från den dödade. Det var ofta krigare som högg huvudet av andra besegrade krigare.

De senaste utgrävningarna tyder dock på att Honghes nybyggares plundrare gav sig på kvinnor och barn, vilket resulterade i en "konflikt med en hög nivå av grymhet", enligt forskarna i studien som publicerats i tidskriften Archaeological and Anthropological Sciences.

BenverktygKina

Forskarna hittade flera verktyg under utgrävningen, bland annat knivar med blad av sten och handtag av ben. Märken på skeletten visar att det var knivar av den här typen som användes för att skära av huvudena.

© Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

Bosättningen hade tre försvarsgravar, vilket tyder på att det förekom regelbundna konflikter mellan Honghe och grannstammarna.

De flesta invånarna i Honghe-bosättningen var förmodligen jordbrukare, fiskare och jägare. Forskarna har en teori om att en rivaliserande stam medvetet valde att döda kvinnor och barn för att förstöra Honghes försörjningsmöjligheter. Angriparna tog sedan huvudena som troféer.

Forskarna tror att männen kan ha varit borta från bosättningen för att arbeta under attacken, och att de förmodligen återvände intet ont anande för att hitta de massakrerade kropparna av sina nära och kära. De valde sedan att begrava dem i husen innan de lämnade bosättningen.

Forskarna föreslår också att angriparna kan ha valt ut sina offer för en "ritual av selektiv halshuggning".

"Huvuden från fiendens stammar var eftertraktade för specifika ritualer avsedda att fånga eller besitta fiendens själ och energi", säger Qian Wang, medförfattare till studien, till sajten Live Science. Den specifika ritualen kan ha krävt huvuden från kvinnor och barn.

Varje skelett hade snittmärken på halskotorna, och flera hade specifika V- och U-formade snitt på den andra halskotan. Angriparna använde stenknivar med handtag av ben.

Förutom de många skeletten hittade teamet också kranierna från fyra män i en grav utanför ett av bosättningens hus. Dessa kan ha varit troféer som medlemmar av Honghe-folket själva hade tagit från en annan fientlig stam.