En kinesisk adelsdam som levde på 800-talet var så förtjust i att spela polo att hon fick sina riddjur – tre åsnor – med sig i graven.
Enligt forskarna är det första gången man hittar arkeologiska bevis på åsnepolo i Kina.
”Även om lvju (åsnepolo, red.) nämns i historiska källor har sporten aldrig dokumenterats arkeologiskt”, skriver de kinesiska arkeologerna i en nyligen publicerad studie.
Kejsare var besatt av polo
Ben från minst tre åsnor hittades i en stor grav för adelsdamen Cui Shi, som dog år 878 i staden Xi’an. Vid den tidpunkten var polo till häst extremt populärt inom eliten i Tangdynastin (618–907).
Den dåvarande kejsaren Xizong var så besatt av hästpolo att han valde en av sina högsta generaler utifrån hans prestation i en polomatch.
Cui Suis man Bao Gao, som förlorade ena ögat under en polomatch, blev även han befordrad tack vare sitt polospel.
Åsnor var lugna och intelligenta
Även kvinnor som tillhörde samhällets elit utövade gärna sporten, men enligt källorna valde vissa av dem åsnepolo eftersom det inte var lika farligt. De små och intelligenta åsnorna greps nämligen inte lika lätt av panik som hästarna.
Skanningar av de begravda åsnornas ben visar tydliga tecken på att djuren under sin livstid ofta sprang och tog skarpa svängar, vilket sker under en polomatch, till skillnad från exempelvis en packåsna, som oftast bara går rakt fram.
Enligt forskarna fick Cui Sui av allt att döma sina älskade poloåsnor med sig i graven, så att hon kunde fortsätta spela i livet efter detta.