Liu Kun/SIPA/Ritzau Scanpix
kina guldsigill zhang xianzhong

Brutal upprorsledare förlorade ovärderligt guldsigill i sjöslag

Under utgrävningen av en av Kinas största skatter har en grupp arkeologer gjort ett spektakulärt fynd.

Ett ovärderligt sigill som tillhörde en kinesisk prins har dykt upp under en spektakulär utgrävning i den kinesiska provinsen Sichuan.

Där har en grupp arkeologer sedan januari hittat över tiotusen föremål som sjönk till botten i floden Min Jiang under ett stort sjöslag år 1646.

Enligt tidningen China Daily inkluderar de många föremålen guld, silver, mynt, smycken och vapen som tillhörde den brutale upprorsledaren Zhang Xianzhong.

På 1600-talet ledde han ett bondeuppror mot Mingdynastin och erövrade bland annat Sichuans provinshuvudstad Chengdu, där han utropade sig till kejsare år 1644.

Flotta råkade ut för bakhåll

Två år senare lämnade Xianzhong staden för att erövra den kinesiska provinsen Hubei, men på vägen angreps hans enorma flotta av en av Mingdynastins generaler, som sänkte uppemot tusen av hans fartyg.

Ombord fanns bland annat det nästan åtta kilo tunga guldsigillet, som enligt inskriptionen tillhörde en av Mingdynastins prinsar. Sigillet har troligen plundrats av Xianzhong.

Den självutnämnde kejsaren, som enligt de historiska källorna låg bakom omfattande massakrer på civila, dödades i ett slag år 1647.

Över sextiotusen föremål har återfunnits

Utgrävningen av de förlorade skatterna påbörjades år 2017, sedan föremål från Mingdynastin dykt upp på svarta börsen.

När polisen undersökte saken närmare upptäcktes flera illegala utgrävningar längs floden Min Jiang.

Myndigheterna inledde därför en utgrävning, under vilken man hittills hittat över sextiotusen föremål.