Sanxingdui Museum

Arkeologer hittar Kinas heliga träd

Arkeologer jublar: En 3 000 år gammal legend kan vara sann.

Under utgrävningar av forntida städer är det inte ovanligt att hitta träd. Trots det spärrade kinesiska arkeologer upp ögonen, när de fann ett nästan fyra meter högt exemplar i en gammal offergrop.

Trädet i Sichuanprovinsen i landets sydvästra del var dessutom gjutet i brons.

Fyndet härrör från Shudynastin och tillverkades mellan åren 1600 och 1046 före Kristus. Forskarna från museet vid fyndplatsen Sanxingdui fann även rester av minst fem andra, mindre bronsträd.

I offergropen låg bronsträdet begravt under ett tjockt lager elfenben och andra offergåvor. Att gräva ut allting tog fyra månader.

VIDEO: Se arkeologerna sväva över offergropen

Video

I och med det nya fyndet i offergroparna förfogar kinesiska museer nu över två stora bronsträd. Arkeologerna antar därför att träden kan vara knutna till en av en av de få överlevande legenderna från Shudynastin, som lämnade få skriftliga spår efter sig.

Legend berättade om två träd

För drygt 3 000 år sedan dyrkade kineserna solen som en gudom, och enligt legenden lyfte varje morgon nio fåglar från ett träd i öster med nio solar, som bars över himlen till ett träd i väster medan en tionde sol lyste över jorden. Men människorna kunde inte se fåglarna, och visste därför inte att det fanns flera solar.

För forskarna ligger det nära till hands att anta att bronsfyndet representerar legendens heliga träd, men det går inte att utesluta möjligheten att det rör sig om ett enda, jättelikt träd, som brutits upp i flera delar.