Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences
Kejserlig toalett från Kina

Arkeologer hittar 2 400 år gammal kejserlig toalett

Under utgrävningen av ett kinesiskt palats har arkeologer hittat en imponerande toalett, som sannolikt har tillhört landets kejsare. Kejsaren kunde till och med spola.

Under utgrävningen av ett kejserligt palats i staden Yueyang i södra Kina har arkeologerna gjort ett överraskande fynd. ”Alla på utgrävningsplatsen var först överraskade – sedan började vi skratta”, berättar Liu Rui från arkeologiska Institutet vid kinesiska akademin för samhällsvetenskap, som var en av arkeologerna som deltog i utgrävningen. Det överraskande fyndet är nämligen en 2 400 år gammal toalett.

Medan de flesta kineser på den tiden fick uträtta sina behov i en hink eller liknande, hade toaletten från Yueyang en mekanism för att spola.

Kejserlig toalett från Kina

Arkeologerna vet ännu inte med säkerhet om toaletten var konstruerad för att sitta på, eller om kejsaren stod grensle över den.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences

Måste ha tillhört kejsaren

”Ett lyxföremål som en toalett med spolningsmekanism kan bara ha tillhört en högt uppsatt person vid den tiden”, säger Liu Rui. Toaletten är den första med spolmekanism som hittats i Kina.

Toaletten har sannolikt tillhört någon av de sista kejsarna i Qindynastin. Antingen Qin Xiaogong (381–338 f.Kr.), dennes far Qin Xian’gong (424–362 f.Kr.) eller den förste kejsaren i Handynastin, Liu Bang (256–195 f.Kr.).

Kineserna var inte de första som konstruerade toaletter som gick att spola. Äran för det tillfaller Induscivilisationen i dagens Pakistan, där arkeologer har hittat toaletter med primitiv spolning från omkring 2500 före Kristus. Upptäckten visar dock att dåtidens kineser också bemästrade tekniken.

Arkeologerna håller nu på att undersöka toalettens inre i hopp om att hitta rester av mänsklig avföring, som i så fall kan berätta om kejsarens matvanor.

Fynd av väggdekoration i Kina

Arkeologerna har även hittat åtskilliga utsmyckningar, som sannolikt har suttit på palatsets väggar.

© Institute of Archaeology at the Chinese Academy of Social Sciences