Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Benrester hittade i Belgien tyder på att neandertalarna inte bara jagade djur – de var också ute efter människor.

Civilisationer

Benrester avslöjar: Neandertalarna var kannibaler

Efter fynd av ben i Belgien är forskarna säkra på sin sak: Neandertalarna var kannibaler.

Neandertalarna flådde huden av varandra, skar upp liken och tog märgen ur de dödas ben.

Det visar en stor mängd benrester som hittats i Goyet-grottorna i Belgien. Forskarna har tidigare misstänkt att neandertalarna i Nordeuropa var kannibaler men det belgiska benfyndet är det första beviset som underbygger teorin.

Skador orsakade av människor

Benresterna är över 40 000 år gamla och alla visar tecken på skador från människor, bl.a. i form av skärmärken och djupa hack. Det är därför inte troligt att människorna dödades av djur eller omkom i olyckor.

Forskarna vet ännu inte helt säkert om neandertalarna dödade varandra för att äta eller om det rörde sig om symboliska handlingar. Men de har sina aningar:

"Benresterna ger oss anledning att tro att neandertalarna var kannibaler", säger Hervé Bocherens från Center for Human Evolution and Palaeoenvironment.

Han hänvisar till att de flesta benresterna som låg i grottorna kommer från sken- och lårben. Det är bland de kroppsdelar på en människa som innehåller mest kött och benmärg.

Ben blev till redskap

Skadorna på benen tyder på att det rörde sig om en omständlig process när neandertalarna dödade varandra – offren både flåddes och fick sina kranium spräckta.

Forskarna menar att neandertalarna släpade in liken i grottorna för att äta dem. Till sist slipades benen och gjordes om till redskap.

De över 40 000 år gamla benen är det första konkreta fyndet som visar på att kannibalism existerade bland de neandertalare som levde norr om Alperna.

© Royal Belgian Institute of Natural Sceinces

Läs också:

Egyptier

Mumifierade ben återskapar egyptisk drottning

2 minuter
Vikingar

Utgrävning vederlägger experternas kunskaper om Island

2 minuter
neandertalare figueira brava havsdjur
Arkeologi

Neandertalarna överraskar igen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj