Arkeologer har funnit spår efter en 350 år gammal massaker i Alaska, som sannolikt var resultatet av en konflikt, som började med en lek.
Kvarlevorna av 28 personer har hittats på fyndplatsen i Nunalleq vid Berings hav. Där låg från slutet av 1500-talet en boplats befolkad av Alaskas yupikinuiter.
Inuiter dödades bakifrån
Någon gång mellan 1652 och 1677 angreps boplatsen av en annan stam och invånarna dödades.
”De låg bundna och med ansiktet nedåt. Många av dem har hål efter spjut eller pilar i baksidan av kraniet”, säger utgrävningsledaren Rick Knecht från Abeerdeens universitet i Skottland.
Massakern inträffade under det som historiker kallar ”pilbågskrigen”, som var en rad blodiga konflikter mellan Alaskas yupikstammar under 1600-talet.
Olycka utlöste hämndspiral
Enligt inuiternas muntliga traditioner utlöstes krigen efter att en pojke under en lek råkat träffa en annan pojke i ögat med en pil. Pojkens far blev så rasande att han förstörde båda ögonen på den skyldige pojken. Övergreppet ledde till strider, som eskalerade till många års krig, som präglades av blodiga hämndaktioner.
Inte heller i Nunalleq finns det några tecken på barmhärtighet. Alla förutom en av de dödade är kvinnor, gamla eller barn. Männen från samhället var sannolikt ute och stred eller hade redan dödats. Efter massakern brändes Nunalleq ner.