Aztekernes offer blev till kraniemasker

Aztekerna gjorde masker av kranierna från sina mest prominenta krigsfångar.

Forskarna har rekonstruerat platsen där kraniemaskerna hittades bland andra orörda kranier.

© Corey Ragsdale

För trettio år sedan dök åtta kraniemasker upp i det gamla aztektemplet Templo Mayor i Mexiko och sedan dess har forskarna frågat sig vem som gjort så brutala maskerna av kranier.

Nu visar det sig att maskerna troligen gjorts av kranier från adliga män och dåtidens allra bästa krigare.

Ögonhålor fyllda med musselskal

Forskare från University of Montana har undersökt maskerna som kommer från män i åldern 30–45 år. Ingen av offren bär tecken på varken sjukdom eller tandproblem utan har tvärtemot haft en mycket bättra hälsa än genomsnittet.

Därför menar man att de offer vars kranier blivit till masker tillhörde samhällets elit.

Aztekerna bar maskerna över ansiktet eller som en del av huvudbeklädnaden. De bestod av urgröpta och blekta kranier som pyntades med antingen knivblad som stack ut från näsregionen eller med musselskal som fyllde ut ögonhålorna.

Brutala offringar

Människooffer var en viktig del av aztekernas religion och än idag är de berömda för sina brutala offringar. De tursammaste offren halshöggs eller brändes medan andra fick hjärtat utskuret ur bröstet eller tvingades kämpa för sina liv mot en fullt utrustad riddare, medan de själva endast var försedda med en fjäderbeklädd klubba.

Templo Mayor fungerade som politiskt och religiöst centrum för aztekerna och låg där Mexico City ligger idag. Forskare uppskattar att uppemot 20 000 människor offrades i området vartenda år under 1500-talet – varav några få utvalda alltså blev till kraniemasker.

Aztekerna dekorerade kranierna med knivblad i näsregionen och musselskal i ögonhålorna för att göra dem till masker.

© Corey Ragsdale