Apmänniskan Lucy dog i våldsamt fall

Den upprättgående människans mest kända förfader, Lucy, klättrade ofta i träd enligt ny forskning. Det blev hennes död.

Lucy gick på två ben. Hon var 110 cm lång, vägde 30 kilo och till­hörde arten Australopithecus afarensis som dog ut för två miljoner år sedan. Lucy gick upprätt men hade längre armar och kortare ben än en människa.

Egentligen ville forskarna från University of Texas ta reda på om Lucy levde i träd eller på marken, men istället upptäckte de hennes dödsorsak.

Bland de 3,2 miljoner år gamla kvarlevorna hittade forskarna ben som pressats ihop och krossats. De många benbrotten hade inte läkt och Lucy måste därför ha dött kort efter skadan.

Lucys ben låg samlade

Men mer överraskande var att de många små benbitarna inte låg utspridda som de skulle ha gjort om benen trampats sönder efter dödsfallet. Istället låg de samlade när arkeologer år 1974 hittade dem i Etiopien.

Att till och med de pyttesmå benbitarna låg på samma plats som till exempel lårbenet fick forskarna på University of Texas att tro att Lucys hud hade hållit allt på plats. Hon var alltså vid liv när benskadorna uppstod.

Kontroversiell teori

Genom att undersöka skador på moderna människor som fallit från höga höjder kom forskarna fram till att Lucy måste ha fallit från 12–15 meters höjd – troligtvis från ett träd.

De amerikanska forskarnas teori är kontroversiell och strider mot den gängse uppfattningen att Australopithecus­­erna, som Lucy tillhörde, levde på marken. Men forskarna menar att Lucy kan ha sovit uppe i träd för att inte attackeras av rovdjur.

Fallet krossade armbågen

35 000 skannade bilder med en tjocklek på 0,03 mm avslöjade skadornas omfång.

Lucys fall var våldsamt. Bland annat krossades hennes armbågsled när överarmsbenet pressades ner i under­armsbenet.

Tre snabba till professorn

John Kappelman

Professor i antropologi och biologi vid University of Texas i USA

  • Varför är ni övertygade om att Lucy dog efter ett dramatiskt fall?

De skador vi undersökt från dagens akutvård ser likadana ut som de benbrott vi observerade hos Lucy.

  • Men kan benskadorna inte uppstått långt efter Lucys död?

Vi menar att skadorna inte kan ha uppstått när benen låg på marken och inte heller när någon gått på dem. Om någon eller något trampat på benen skulle de brutits på ett helt annat sätt än de kompressionskador som Lucys ben faktiskt har.

  • _Hur säkra är ni på att er teori är korrekt? _

Inga forskare var på plats. Vi såg henne inte dö. Och det är svårt att locka någon att delta i ett försök att återskapa fallet. Men vi vet att bland annat schimpanser dör av fall från träd, till exempel om en gren är rutten.