Wikimedia Commons & Yamagata University
Geoglyfer

AI hittar fyra nya nascalinjer

AI-tekniken har gjort sitt intåg i arkeologins värld. Japanska forskare har avslöjat hur de använt artificiell intelligens för att hitta fyra nya gigantiska figurer i Perus berömda Nazcadal.

I södra Peru har en grupp japanska forskare vid universitetet i Yamagata framgångsrikt använt AI (artificiell intelligens) för att hitta fyra nya nascalinjer.

Forskarna har sedan 2004 använt satellitbilder, flygfoton, laserteknik och drönare för att kartlägga ett cirka 400 kvadratkilometer stort ökenområde, där de tidigare har hittat flera geoglyfer – stora bilder eller mönster i marken.

Arbetet med att analysera det stora antalet bilder är dock synnerligen tidskrävande, och på senare år har forskarna experimenterat med att använda AI för att undersöka bilderna och hitta spår av mänskligt skapade mönster.

Forskarna kan nu avslöja att experimentet har burit frukt. Med hjälp av AI har de nämligen identifierat fyra nya geoglyfer, som föreställer en fågel, en fisk, ett par ben och en människoliknande figur med en klubba i handen.

De nya figurerna är mellan 5 och 78 meter stora.

Geoglyfer

Enligt forskarna föreställer de nyfunna geoglyferna en man, ett par fågelben, en fisk och en fågel.

© Yamagata University

Enligt forskarna är AI cirka tjugo gånger snabbare än människor på att identifiera spår och mönster. AI är dessutom betydligt noggrannare och kan därför göra upptäckter som tidigare kanske skulle förbisetts.

Flera hundra motiv har hittats

De första nascalinjerna upptäcktes i Peru på 1920-talet, och sedan dess har forskarna hittat flera hundra olika motiv.

Några av geoglyferna föreställer människor, medan andra föreställer djur, geometriska mönster eller enbart raka linjer.

Linjerna har troligen skapats av den lokala nascakulturen under perioden från omkring 500 före Kristus och tusen år framåt.

Trots flera decennier av undersökningar vet forskarna fortfarande inte vad linjerna användes till. En hypotes är att de utgjorde en astrologisk kalender eller att de användes för religiösa ritualer.