Aboriginer krigade mot varandra med bumeranger

En ny studie tyder på att de australiska aborigingrupperna utkämpade strider mot varandra

Australiska aboriginer använde bumeranger som dessa till bland annat jakt. Man menar att innerkanten på bumerangerna de använde i krig var vassare.

© Wikimedia

För två år sedan hittades skelettet från en aborigin med en lång spricka i kraniet i Australien. Man drog snabbt slutsatsen att han fått ett hugg från ett europeiskt svärd när européerna kom till Australien.

Men en datering visade att mannen dog 600 år innan européerna och deras vapen nådde Australien.

Och nu visar en studie publicerad i tidskriften Antiquity att sprickan i kraniet orsakades av något mycket mer lokalt: Såret kom från en bumerang.

Interna konflikter

Det har länge varit känt att bumeranger användes av aboriginer i Australien. Med deras uppemot 18 cm långa blad var de bra som grävredskap och jaktutrustning.

Men att de också användes som stridsvapen överraskar Michael Westaway som är biologisk antropolog vid Griffith University i Australien och en av forskarna bakom den nya studien. Han berättar att idén om att de olika aborigingrupperna krigade mot varandra är banbrytande.

"Vi vet ännu inte om det gällde hela Australien. Men våra undersökningar pekar på interna konflikter mellan grupperna", säger han.

Träffade offer utan förvarning

Det finns inga tecken på skelettets underarmar att offret försökt försvara sig. Forskarna menar därför att mannen attackerades med en bumerang som var speciellt tillverkad för att vrida sig om en sköld och träffa offret utan förvarning.

Man ska nu undersöka om de interna konflikterna förekom i övriga delar av Australien.