10 000 skelettdelar avslöjar: Mayaindianerna offrade barn

Enormt skelettfynd i en grotta i Belize kastar ljus över en lång tradition av barnoffer bland mayaindianerna.

Det har länge varit känt att mayafolkets krigsfångar offrades till gudarna. Nu drar forskare slutsatsen att det även fanns barn bland offren.

© Scanpix/akg-images

Mayaindianerna var kända för sina blodiga människooffer. Enligt mayareligionen fick gudarna energi av människoblod.

Hittills har man trott att offren huvudsakligen omfattade vuxna, men nu visar det sig att mayaindianerna dödade lika många barn.

Omöjligt att fastslå antalet offer

Forskare har undersökt nästan 10 000 skelett och skelettrester, som hittades djupt inne i en grotta i Belize 2006.

I mitten av april i år kunde bioarkeologen Michael Prout, från California State University, slutligen avslöja att skelettdelarna kommer från barn i åldern 4–14 år.

Men många av benen har behandlats så hårdhänt när de placerades i grottan att det är omöjligt att konstatera hur många barn som offrades.

1 500 år med offrandet

Michael Prout berättar att offrandet började för 3 000 år sedan och fortsatte under 1 500 år.

Eftersom mayaindianerna såg fuktiga grottor som heliga områden tror man att barnen offrades i grottan för att ära regnguden Chaak för att få slut på de årslånga perioder av torka som präglade området.

Alla skelettdelarna hittades 2006 i en grotta, som har fått namnet "The Midnight Terror Cave".

© Bruce Minkin, California State University

Utbredda barnoffer

Det är bara andra gången man hittar ett så stort fynd av barnoffer i Mellanamerika. Tidigare hittade man de jordiska kvarlevorna av minst 51 barn, som hade offrats av mayafolket i en grotta i Mexiko.

"När vi betraktar de båda fynden måste vi anta att hälften av alla mayaindianernas offer gick ut över barn", säger Michael Prout.

Offrade inte sina egna barn

Dessutom tyder de analyser som hittills har gjorts av skelettdelarna på att barnoffren inte drabbade mayaindianernas egna barn. Inget av offren kommer nämligen från Belize.

Forskarna ska nu undersöka om barnen som offrades i grottan kom till Belize via ett större nätverk av människosmugglare.