"Väldiga jordhögar skapades av en utdöd ras"

Arkeolog hävdade att utdött folkslag låg bakom mystisk jordhög.

I dag vet forskarna att de imponerande Cahokiakullarna i Illinois är från 800-talet och skapades av en nord­amerikansk indiankultur.
National Geographic
I dag vet forskarna att de imponerande Cahokiakullarna i Illinois är från 800-talet och skapades av en nord­amerikansk indiankultur.

Teori av William Pidgeon
Född: 1800
Utbildning: Arkeolog

När européerna kolonialiserade Nordamerika upp­täckte de ett antal enorma jordhögar anlagda av människor. De mest storslagna var de cirka 80 så kallade Cahokiakullarna i Illinois. De vita nybyggarna vägrade tro att indianerna kunde ha format de väldiga kullarna. I stället kom forskarna med flera alternativa teorier om vem som kunde ha gjort dem.

Den ivrigaste var arkeologen William Pidgeon. Han påstod att ett utdött folkslag, dee-coo-dah, hade skapat jordhögarna. Enligt Pidgeon skulle det okända folkslaget ha levt i Amerika före indianerna. ­Genom arkeologiska undersökningar försökte han bevisa sin teori, och han sade sig till och med ha intervjuat den sista medlemmen av dee-coo-dah-folket. Hans böcker blev mycket populära.

Men alltihop var en bluff. Andra arkeologer upptäckte snart att Pidgeon hade förfalskat många av sina bevis. Och arkeologens intervju med den siste dee-coo-dah var rena påhittet.

75 år sedan ockupationen

Nytt nummer: I årets 6:e nummer av VÄRLDENS HISTORIA uppmärksammar vi att det är 75 år sedan Nazitysklands ockupation av Danmark och Norge - med ett 26 sidors tema.

Få ett par Bluetooth-hörlurar

Prenumerera: Beställ två nummer av Världens Historia och få ett par läckra trådlösa hörlurar. Totalt endast 49:50 + porto och exp.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications