I 21 månader fördrev manskapet tiden med sång och spel, medan deras fartyg satt fast i isen. Den 12 juni 1881 sjönk det och männen var utlämnade till Arktis karga natur.

The Herald låg bakom katastrofal polarexpedition

Läsarna var galna i artiklar om en expedition till Nordpolen, som ägde rum 1879-1882. Tidningen New York Herald hade finansierat färden och fick verkligen valuta för pengarna - trots att deltagarna aldrig nådde fram till Nordpolen.

Artiklar om expedition var en hit

De dog av hunger, utmattning och köldskador. 20 av 33 män kom aldrig hem igen efter att ha dragit ut med fartyget USS Jeannette på en expedition till Nordpolen 1879. Resan var finansierad av rikemannen James Gordon Bennett jr., som ägde tidningen New York Herald. Expeditionen misslyckades men artiklar om männens strapatser på isen sålde tidningar som smör.

New York Herald hade också finansierad flera av Henry Stanleys expeditioner till Afrika. Bl.a. den berömda resan 1871, då han hittade David Livingstone.

Läs om hela den ödesdigra expeditionen till Nordpolen från Världens Historia nr 3/2015 - ladda ner den här.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

21 dec. 1881:

De överlevande från expeditionen till Nordpolen berättar om sin kamp för överlevnad.

19 april 1882:

Fartyget Rodgers hade skickats ut för att leta efter den försvunna expeditionen men bröt ut i brand på vägen.

27 april 1882:

Läsarna får ta del av kapten De Longs dagboksanteckningar. Han dog i norra Sibirien i oktober 1881.

Kanske är du intresserad av...