Rånare trodde att Dave och John hade pengar på sig. Vid överfallet dödades John av ett skott.

Vem var först med att gå jorden runt?

Är det någonsin någon som har försökt att gå jorden runt till fots?

Den 20 juni 1970 lämnade bröderna Dave och John Kunst Minnesota i USA för att ta sig jorden runt. Andra hade gjort det före dem med båt, flyg och på cykel, men ingen hade någonsin gått till fots.

Tillsammans med den mula som bar packningen vandrade bröderna öster­ut mot New York. Där­ifrån flög de över Atlanten och vandrade vidare från Portugal. På färden genom Europa mötte de bland andra prinsessan Grace Kelly i Monaco och den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl i Italien.

Bröderna fortsatte genom Mellanöstern till Afghanistan, där de besköts av rånare. John dog och Dave sårades men överlevde genom att spela död. Efter fyra månaders konvalescens i USA återvände han till Afghanistan, där han överfallits. Där­ifrån återupptog Dave Kunst sin vandring, nu tillsammans med sin andre bror, Pete.

Kina och Sovjet­unionen gav dem inget inresetillstånd, så de flög i stället till Australien. Pete var med en bit innan han åkte hem igen. Halvvägs genom landet dog Daves mula och han lyckades inte skaffa någon ny. Räddningen blev en australisk kvinna som spände Daves kärra efter sin bil. De kom till Sydney, och därifrån flög Dave till USA. Den 5 oktober 1974 var han äntligen hemma igen.

Kanske är du intresserad av...