År 1934 publicerade Daily Mail denna bild som skall ha visat Loch Ness-odjuret.

Loch Ness: Vem såg det först?

När sågs det skotska Loch Ness-sjöodjuret för första gången?

Nessie omnämns första gången i verket Vita Columba, Colum­bas liv, som skrevs av abboten Adomnán på den skotska ön Iona cirka år 700.

Det irländska helgonet Sankt Columba reste till Skottland år 563 för att sprida Guds ord bland de hedniska infödda. Han grundade kyrkan på Iona och tog sig sedan där­ifrån in i det skotska höglandet.

På en av sina resor mötte han, enligt Adomnán, några personer som höll på att begrava ett lik. Den döde hade fallit offer för det monster som levde i den vidsträckta och djupa sjön Loch Ness. Resolut befallde helgonet en man i sitt sällskap att simma över till stranden på andra sidan. När odjuret visade sig gjorde Columba korstecknet och befallde djuret att inte komma närmare. Besten stannade tvärt och försvann ned i djupet.

Loch Ness-odjuret försvann i 1000 år

Efter detta höll sig sjöodjuret i Loch Ness borta i över tusen år, fram till 1933. Då berättade George Spicer och hans hustru att de hade sett en lång, ormliknande varelse vid sjöns strand. Andra kom snart med liknande vittnesmål, och redan år 1934 publicerades ett fotografi av Nessie.

Kanske är du intresserad av...