Tio extremt brutala vapen

Redan 1675 begränsade ett avtal användningen av kemiska vapen, men bortsett från det reglerades bruket av vapen först i modern tid. Genom historien har det varit mer eller mindre fritt fram för utvecklingen av brutala vapen. Vi har samlat några …

Morgonstjärnan finns i olika varianter, från den mest primitiva typen, som bestod av en klubba med spikar och taggar, via vapensmedernas omsorgsfullt utformade slagvapen och till den mer avancerade modellen, som hade kulan i änden av en kätting.
Tim Avatar Bartel/Wikimedia
Morgonstjärnan finns i olika varianter, från den mest primitiva typen, som bestod av en klubba med spikar och taggar, via vapensmedernas omsorgsfullt utformade slagvapen och till den mer avancerade modellen, som hade kulan i änden av en kätting.

1. Longxu-kroken: Drog fienden till sig

Under Songdynastin (960–1279) tog kineserna den speciella longxu-kroken med sig, när de skulle ut i krig. Den bestod av ett blad med två eller fler krokar i slutet av ett tio meter långt rep. Man svingade vapnet över huvudet som en lasso, och när den träffade en fiende, borrade en krok sig in i honom, så att man kunde dra honom till sig och göra slut på honom.

Ofta var emellertid striden över innan man kom så långt. Kroken kunde i sig anställa allvarliga skador på en fiende. Den kunde slita av viktiga blodkärl, och om inte detta inträffade, vållade offret sig ofta självt dödliga skador i försöken att göra sig fri från kroken, som hade hullingar och därför satt hårt fast.

2. Bardiche: De riktade in sig på armar och ben

Vikingarnas långyxa vidareutvecklades på medeltiden till bardichen, som särskilt användes i Ryssland och Östeuropa. Yxhuvudet var större, och bladet kunde vara över en halv meter långt.

En bardiche var nyttig i närstrid. Den svingades typiskt vågrätt, men man kunde också låta den falla lodrätt ned över en fiende, och på grund av vapnets vikt blev det en enorm kraft i ett slag, när den fördes av erfarna händer. Det var ofta svårt att rikta slaget direkt mot en fiendes bröstkorg, varför tekniken i stället gick ut på att hugga av armar och ben.

3. Måkare: Stulen från polisens förråd

Parisiska småhandlare protesterade i början av mars 1382 mot nya skatter. Mordet på en skatteindrivare ledde snabbt till blodiga uppror över hela staden. En rasande människomassa bröt sig in på rådhuset och lade beslag på 3000 kraftiga måkare, som polisen normalt använde. Den stora klubban visade sig vara ett skräckinjagande slagvapen, och den kom att ge namn åt dramat "Revolte des Maillotins".

Det fanns ingen särskild teknik för användningen, men med sitt tunga huvud av bly och det långa skaftet kunde den svingas med två händer och få en enorm kraft. Det blev vanligt att slå mot modståndarens ben. När denne sedan föll omkull med krossade knän eller skenben, kunde man rikta nästa slag genom att låta måkaren lodrätt fala mot den försvarslöse fiendens huvud. Inte ens den bästa hjälm kunde stå emot detta slag, som oftast ledde till döden.

4. Morgonstjärnan: Nattvaktens avskräckning och varning

Medeltidens klassiska slagvapen dök upp på 1300-talet, framför allt i Tyskland, där det blev känt som Morgenstern. Det fanns i en primitiv version, tillverkad av upproriska bönder genom att de försett en klubba med spikar eller taggar, men ursprungligen utvecklades morgonstjärnan av specialiserade vapensmeder, som mycket noggrant beräknade vapnets vikt och slagkraft och tillverkade det till militära arsenaler. Det användes av fotfolk och i en variant med kort skaft av ryttare. En vanlig teknik var att slå mot ansiktet, men i de flesta modeller var taggarna också gjorda för att kunna tränga genom en hjälm, om slaget var kraftigt nog.

Senare kom morgonstjärnan att användas vid ceremoniella tillfällen, och i många städer utrustades nattvakten med vapnet. Det finns inte så många berättelser om att den i det sammanhanget har varit i praktiskt bruk, men morgonstjärnans dramatiska utseende och berättelserna om dess verkan på slagfältet har nog haft en avskräckande effekt på nattliga bråkstakar.

Morgonstjärnan fanns också i en version, där kulan hängde i änden av en kätting. Den var svårare att använda, men i handen på en expert kunde den träffa med ännu större kraft.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications