Den brittiske veten­skapsmannen vågade inte avslöja sina upptäckter.

Skyggt geni vägde jorden

På 1700-talet utförde fysikern Henry Cavendish flera banbrytande experiment, han tog t.ex. reda på jordens densitet. Engelsmannen var emellertid folkskygg och hans genialitet upptäcktes först 70 år efter hans död.

4 februari 2014 av Sisse K. Ibsen

Cavendish var den förste att väga jorden

Britten Henry Cavendish tyckte bättre om matematik och fysik än om människor. Vetenskapsmannen upptäckte både vätgasen och räknade ut jordens densitet och vikt. Men hans sociala kompetens var rena rama katastrofen.

Geniet var ensam på jorden - och rädd för kvinnor

Cavendish gjorde sitt yppersta för att undvika mänsklig kontakt, och han gjorde allt för att undvika kvinnor. De skrämde vettet ur honom. När han skulle kommunicera med sina tjänsteflickor tog han hjälp av små lappar, och han lät till och med bygga en trappa på baksidan av huset för att kunna komma och gå utan att behöva stöta ihop med sin hushållerska.

Erkännandet kom inte under jordelivet

Eftersom Cavendish inte delade med sig av sina banbrytande upptäckter, tog det hela 70 år innan andra fick upp ögonen för hans fantastiska arbete.

I Världens Historia nr 3/2014 kan du läsa hela artikeln om enstöringen Henry Cavendish, som vägde jorden och upptäckte vätgasen – men som aldrig fick något erkännande för sin genialitet.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...