Frankesteins monster blev bragt til live med elektricitet i Mary Shelleys gyser. Ideen var inspireret af videnskabsmanden Aldinis forsøg i 1803.

Makaber vetenskapsman inspirerade till Frankenstein

Författaren Mary Shelley inspirerades av den italienske fysikern Giovanni Aldinis makabra försök att återuppliva de döda, när hon 1816 skrev sin berömda skräckklassiker om Frankenstein och hans monster.

Bisarr fysiker inspirerade till Frankenstein

1816 var den 19-åriga författaraspiranten Mary Shelley på semester med tre vänner, häribland den berömde poeten Lord Byron. Den belästa och bildade gruppen diskuterade intensivt tidens politiska och vetenskapliga händelser – bland annat den italienska fysikern Giovanni Aldinis bisarra experiment med lik och elektricitet.

En extra stormig afton läste sällskapet skräckhistorier högt för varandra, medan det åskade och blixtrade utanför. Lord Byron tyckte att den lilla gruppen borde hålla en skrivartävling och utmanade sina vänner till att skriva var sin skräckhistoria.

Frankenstein liknade till förväxling Aldini

Shelleys bidrag handlade om vetenskapsmannen Victor Frankenstein som skapar ett monster av olika likdelar och ger det liv med elektricitet - precis som Aldini försökte i London 1803.

Mary Shelleys ohyggliga berättelse om Frankensteins monster blev senare en roman, som genast blev en bestseller och en skräckklassiker.

Läs mer om förlagan till Frankenstein

Läs hela artikeln om Giovanni Aldini i Världens Historia nr 7/2014 och ta del av fysikerns försök att återuppliva en avrättad mördare med el.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...