Herons kula är den första kända ångmaskinen i historien.

Heron uppfann ångmaskinen för 2000 år sedan

Den grekiske uppfinnaren Heron var den förste att utnyttja vattenångans potential som energikälla. Han skapade en primitiv ångmotor i Alexandria på första århundradet f.Kr.

Heron var antikens störste uppfinnare

Historieböckerna har inte så mycket att säga om personen Heron från Alexandria. Det mesta av hans liv omgärdas av mystik och vi vet inte när han föddes eller när han dog. De flesta källor är dock eniga om att den grekiske matematikern undervisade vid universitetet i Alexandria under det första århundradet e.Kr. Och att han var antikens störste uppfinnare.

Ångmaskinen uppfanns av Heron

Bland Herons mest berömda uppfinningar har vi den så kallade "aeolipile", en mycket primitiv ångmotor. Maskinen var gjord i metall och formad som en kula med två munstycken, som satt på två krökta rör. Under kulan satt en gryta med vatten. När vattnet kokades upp fördes ångan in i kulan genom de två rören. Trycket ökade inne i kulan och ångan pyste ut genom munstyckena, vilket fick kulan att rotera.

1700-talets uppfinnare använde samma princip som Heron

För Heron var kulan bara mekanik som visade att ånga utvidgas vid upphettning. Även om hans uppfinning inte fick någon praktisk betydelse under antiken, bildade principen bakom den roterande kulan grund för 1700-talets ångmaskiner utvecklade av folk på trösken till den industriella revolutionen, bland andraa engelsmannen Thomas Newcomen och skotten James Watts.

Men Heron var inte bara ångmaskinens fader. Ladda ned hela artikeln från Historia nr 5/2014 och läs om väderkvarnen, myntautomaten coh injektionssprutan, som också var några av Herons uppfinningar.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...