Mali var strängt muslimskt, men man tillät kvinnorna att klä sig mer avslappat än i andra muslimska länder.

Mali: Fromma kvinnor gick omkring halvnakna

På medeltiden var det västafrikanska landet Mali ett mäktigt rike och en högborg för islam. Landets kvinnor chockerade emellertid besökare från andra muslimska länder genom att gå barbröstade bland männen.

3 november 2016

Kvinnor i Mali chockerade med sin klädsel

Även om malierna var rättrogna muslimer hade de på vissa punkter en annan tolkning av islam än den som praktiserades i de arabiska länderna. I synnerhet kvinnornas klädsel och uppträdande chockerade många muslimska be­sökare:

”Kvinnliga tjänare, slavinnor och unga flickor går nakna och täcker inte ens könsdelarna. Inte ens kungens döttrar bär slöja, trots att de har stora bröst”, berättar marockanen Ibn Battuta och kallar det för ”ett beklagansvärt uppträdande”.

Ibn Battuta var också bekymrad över den frihet som Malirikets gifta kvinnor åtnjöt. När han besökte Abu Moham­mad Yandakin al-Masufi – en malier som han hade träffat i Marocko – upptäckte han att al-Masufis hustru satt på gården intill huset och talade med en främmande man.

”Det är hennes vän. Våra kvinnor är inte som era”, förklarade al-Masufi. Ibn Battuta blev så chockad att han be­stämde sig för att åka hem igen.

Läs mer: Storslagen pilgrimsfärd satte Mali på kartan

Kanske är du intresserad av...