Karta kan lösa gåtan om försvunna kolonisatörer

Kolonisatörer bosatte sig på Roanoke år 1587. Tre år senare var de spårlöst försvunna.

Forskarna blev nyfikna på en papperslapp som satt fastklistrad på kartan, och bestämde sig för att genomlysa den. Ultraviolett ljus avslöjade ett fort under papperslappen.
polfoto/ap
Forskarna blev nyfikna på en papperslapp som satt fastklistrad på kartan, och bestämde sig för att genomlysa den. Ultraviolett ljus avslöjade ett fort under papperslappen.

År 1587 reste engelsmannen John White till ön Roanoke i North Carolina i USA. Där grundade han en koloni tillsammans med andra landsmän. White reste tillbaka till England för att hämta förnödenheter, men på grund av spansk-engelska kriget kom han inte tillbaka förrän tre år senare. När han anlände till Roanoke hade kolonin övergetts, men vart kolonisatörerna tog vägen har sedan dess varit ett mysterium.

Fortet var dolt på kartan

Nu har forskare från British Museum undersökt en karta över området kring Roanoke, ritad av White två år innan kolonin grundades. De hittade en fastklistrad papperslapp, som täcker över konturerna av ett tecknat fort. Teckningen syns bara i ultraviolett ljus, och därför har forskarna sett den först nu.

Fortet är inritat väster om Roanoke i dagens Bertie County i nordvästra North Carolina. Det är troligt att kolonisatörerna hade planer på att bygga en koloni på platsen och att det var dit de förflyttade sig när White aldrig kom tillbaka med förnöden­heterna.

Varför fortet har täckts över på kartan vet man ännu inte. Forskarna ska nu äska medel för att undersöka området.

Superhäftig minidrönare till dig

Prenumeration: Få en helt egen drönare, som kan flyga i alla riktningar samt rotera och slå kullerbyttor. Du får den med två nummer av Världens Historia för 49:50 kr.

I säng med kungen

Nytt nummer: Det var ett krävande jobb att vara kungens älskarinna! Följ med till 1600-talets Europa, där vi ger en inblick i hur det var att vara kunglig älskarinna.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Historiens vändpunkter

Böcker: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Kika på Världens Historia

Prenumeration: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap Quiz Battle

Vetenskap: Quiz Battle är lätt att lära sig men svårt att klara.

Rekommendera Världens Historia

Om varldenshistoria.se: Tala om för oss vad du tycker och delta i utlottningen av fina priser.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications