Inkagrav avslöjar spansk brutalitet

Skeletten från två inkagravplatser i Peru avslöjar hur skoningslösa de spanska erövrarna var på 1500-talet.

Arkeologer har undersökt 258 skelett från två inka­gravplatser ...
Melissa Murphy
Arkeologer har undersökt 258 skelett från två inka­gravplatser ...

För första gången någonsin har forskare hittat fysiska bevis för de spanska conquistadorernas blodiga framfart i Peru på 1500-talet. En grupp forskare från USA och Peru har undersökt 258 skelett från två inkagravplatser, inte långt från huvudstaden Lima.

”Skadorna på skeletten liknar inte någonting vi har sett tidigare. Många av dessa människor fick en brutal och fruktansvärd död”, säger Melissa Murphy, arkeolog vid University of Wyoming som har deltagit i undersökningen.

I flera fall har forskarna hittat skotthål i kraniet, medan andra kranier bokstavligen har krossats med olika handvapen, som klubbor och stridsgissel – tunga metallkulor med piggar som svingades i en kedja på en käpp. Enligt forskarna kan de sistnämnda vapenslagen ha använts av de indianstammar som allierade sig med spanjorerna. Andra skelett visar tydliga spår av att den döde stuckits ned eller slagits upprepade gånger med spetsiga vapen.

... där de avlidna brutalt har dödats med skott, hugg eller kraftiga slag.

”Vilka som än har dödat dessa människor måste de ha velat avskräcka dem som överlevde”, säger Steven Werke, arkeolog vid Vanderbilt University i Nashville, USA.

De båda gravplatserna grävdes ut redan 2007, men först nu har experterna hunnit undersöka alla de skelett man har hittat. Forskarna tror att åtminstone den ena av gravplatserna kan vara från 1536, då spanjorerna slog ned ett stort inkauppror i området.

Visste du ...

.. att 50000 inkakrigare angrep den peruanska staden Lima för att döda alla spanjorer år 1536. Upproret leddes av tronarvingen Manco Cápac, som i hemlighet hade organiserat en brutal attack i stor skala. Enligt spanska källor skar inka­indianerna armar och ben av de spanjorer som de lyckades få tag i. Det var bara tack vare hjälp från lokala stammar som spanjorerna kunde slå ned upproret.

Den ena av de två gravplatser som forskarna har undersökt är från just detta upplopp.

National Geographic

Konvoj genom is-helvetet

Nytt nummer: Allierade sjömän angreps från många håll under försöket att transportera förnödenheter till Sovjetunionen. Men den värsta fienden var den bitande kylan.

Superhäftig minidrönare till dig

Prenumeration: Få en helt egen drönare, som kan flyga i alla riktningar samt rotera och slå kullerbyttor. Du får den med två nummer av Världens Historia för 49:50 kr.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Vinn en årsprenumeration

Om varldenshistoria.se: På vår Facebooksida kan du just nu vinna en årsprenumeration på Världens Historia – titta in och delta i tävlingen.

Historiens vändpunkter

Böcker: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Kika på Världens Historia

Prenumeration: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap Quiz Battle

Vetenskap: Quiz Battle är lätt att lära sig men svårt att klara.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications