Katastrof gav inspiration till "Skriet"

De globala följderna av Krakatoas utbrott inspirerade konstnärer över hela världen – bland andra Edvard Munch som målade sitt berömda verk ”Skriet”.

De dramatiska färgerna i Edvard Munchs mästerverk "Skriet" var inte något resultat av konstnärens fantasi. Färgerna återgav de dramatiska solnedgångar man kunde bevittna i Oslo som en följd av ett vulkanutbrott i Indonesien.

Blodröda solnedgångar

Vulkanen Krakatoa fick i augusti 1883 ett våldsamt utbrott som sände upp väldiga massor av aska och damm i atmosfären. Dammet spred sig från Indonesien till större delen av världen. Ljuset bröts annorlunda i partiklarna, vilket medförde ovanligt färgrika solnedgångar ända fram till början av 1884. Till exempel kunde invånarna i Oslo njuta av storslagna, blodröda solnedgångar under vintern 1883–84.

Skriet skar genom luften

Fenomenet var inte bara fängslande – det var samtidigt skrämmande. Själv skrev Edvard Munch i sin dagbok om hur han fick inspiration till målningens dramatiska komposition:

”Plötsligt blev himlen blodröd. Moln som blod och eldtungor hängde över den blåsvarta fjorden och staden, och jag stod ensam och skakade av skräck. Jag kände ett oändligt skrik skära genom naturen.”

Även andra konstnärer, bl a den brittiske målaren William Ashcroft, förevigade de spektakulära solnedgångarna.

Läs mer

Logga in och läs hela artikeln om Krakatoas våldsamma vulkanutbrott.

Kanske är du intresserad av...