Amerikanerna går till val

Sedan amerikanerna slet sig loss från sina brittiska kolonialherrar, har presidentvalet i USA vuxit till en jättebegivenhet fylld av traditioner, intriger och stora visioner. Kandidaten som bäst utnyttjar spillets skrivna och oskrivna regler vinner.

Shutterstock

När amerikanerna för 200 år sedan slet sig loss från Storbritannien, var det ingen som anade att presidenten en dag skulle bli världens mäktigaste man. USA:s statsöverhuvud hade föga makt, lite pengar och en usel ämbetsbostad. Utländska diplomater var verkligen inte imponerade.

Européerna var likgiltiga inför de första amerikanska presidentvalen. Omkring år 1800 var USA en avlägsen småstat med liten befolkning, svag ekonomi och ett rykte om sig att ha bondska manér. Fär amerikanerna själva har valet dock alltid varit en stor nationell begivenhet.

I Washingtons fotspår

Frihetshjälten George Washington skapade ämbetet, och med honom följde en enorm prestige. Alla efterföljande presidenter har bedömts med hänsyn till om de varit värdiga att vandra i hans fotspår: om de kunnat ta på sig sig rollen som moraliska förebilder och samla folket bakom sig. Då betydde det mindre att posten den gången bara hade ringa makt. Presidenten skulle bara genomföra den politik kongressen bestämde sig för.

Efter Washington har 43 män passerat genom ämbetet, och var och en på sitt sätt satt sitt avtryck på presidentens roll i USA. Andrew Jackson gav 1830 folket rätten att välja presidenten, Abraham Lincoln försvarade landet mot upplösning på 1860-talet, och Harry Truman gjorde landet till en supermakt med intressen över hela världen.

Presidenten är i dag inte bara en moralisk ledargestalt utan också en person med inflytande på vanliga människors vardag. Därför sitter USA i andlös ny spänning, medan den långvariga valprocessen utspelar sig vart fjärde år. Och resten av världens befolkning tittar också, för ingen människa har större betydelse än invånaren i Vita huset.

Förstå det amerikanska presidentvalet med Världens Historia

I Världens Historia nr 15/2012 ger vi dig vi ett jättetema om amerikanernas val och får dig att förstå bakgrunden till och historien bakom den enorma händelsen.

Värdefullt erbjudande om Världens Historia

Prenumeration: Få 6 nummer + ett läckert knivset OCH det stora specialnumret om andra världskriget för ENDAST 149:- + porto.

Kika på Världens Historia

Prenumeration: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Historiens vändpunkter

Böcker: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Kika på Världens Historia

Prenumeration: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap Quiz Battle

Vetenskap: Quiz Battle är lätt att lära sig men svårt att klara.

Rekommendera Världens Historia

Om varldenshistoria.se: Tala om för oss vad du tycker och delta i utlottningen av fina priser.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications