Välkommen till Världens Historia nr 15/2012

Världens Historia värmer upp inför presidentvalet i USA med stort tema om traditioner, tricks och intriger i 224 års amerikanska val.

Det låter ju väldigt enkelt: I USA finns det bara två tydliga politiska partier och i realiteten också bara två presidentkandidater. Varför har då USA:s valsystem blivit världens kanske mest komplicerade?

Med anledning av det amerikanska valet den 6 november berättar vi den spännande historien om hur och varför presidentvalet på bara 224 år har utvecklats till en jättehändelse präglad av intriger, smutsiga trick och märkliga traditioner. Vi tar upp både det första valet, svingstaterna och Texas "gula hundar" samt Vita huset, som byggdes för en minimal budget. Och självklart beskriver vi tävlingen mellan Nixon och Kennedy, som i början av 1960-talet gjorde TV-skärmen till det nya politiska slagfältet.

Dricka i Danmark

Jag är säker på att du blir både road och kunnigare om både historia och vår nutid av vårt stor tema om det amerikanska presidentvalet.

Samma sak gäller den roliga historien om varför man högst ogärna drack vatten i Danmark på 1500-talet. I stället började man dagen med brännvin och slutade den med skummande öl. "Det stora nordiska ruset”, som dryckenskapen kallades, upphörde först på 1700-talet, när prästerna predikade måttlighet.

Läs “Dryckenskap var en dygd” och mycket mer i det nya numret av VÄRLDENS HISTORIA, där vi också berättar om slaget mellan kristna och muslimer vid Yarmuk år 636, om den holländske spion som banade väg för världens största sjöimperium, samt om de tio mest absurda orsakerna till krig.

Mycket nöje

Tonny Vorm

Så får du tag i Världens Historia

Köp tidningen i kiosker i hela landet. Priset är bara 62:95 kr.

Du kan också beställa en prenumeration på kommande tidningar. Du får 2 nummer och en häftigt välkomstpaket för bara 39:50 kr + 29:50 kr i exp. Läs mer och beställ här.

I säng med kungen

Nytt nummer: Det var ett krävande jobb att vara kungens älskarinna! Följ med till 1600-talets Europa, där vi ger en inblick i hur det var att vara kunglig älskarinna.

Värdefullt erbjudande om Världens Historia

Prenumeration: Få 6 nummer + ett läckert knivset OCH det stora specialnumret om andra världskriget för ENDAST 149:- + porto.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Historiens vändpunkter

Böcker: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Kika på Världens Historia

Prenumeration: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap Quiz Battle

Vetenskap: Quiz Battle är lätt att lära sig men svårt att klara.

Rekommendera Världens Historia

Om varldenshistoria.se: Tala om för oss vad du tycker och delta i utlottningen av fina priser.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications