NYTT NUMMER: Resan till Valhall kantades av blodiga ritualer

Vikingarnas paradis var Odens hem. De döda slogs dagen lång och festade hela natten. Valkyriorna återupplivade de stupade och orgien började om varje dag. Men bara de tappraste krigarna kom till Valhall – fegisar och gamla hamnade i Hel.

24 november 2016

Nytt nummer av VÄRLDENS HISTORIA ute nu!

Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

I det senaste numret av VÄRLDENS HISTORIA kan du bland annat läsa:

Riddarnas fall

Riddarna är kända för striderna i Heliga landet och för att aldrig ha svikit en ungmö i nöd. Men varför finns dessa gudfruktiga gentlemän i glänsande rustning inte kvar idag? De glömde sina goda manér och blev istället hatade landsvägsrövare.

Kungens rivaler förbjöd julen

I mitten av 1600-talet försökte det engelska parlamentet avskaffa julen. Högtiden var enligt de starkt reformerta politikerna en obehaglig kvarleva från hedniska tider som endast påvevänliga förrädare ville fira.

Resan till Valhall

Det var bara de mäktigaste vikingakrigarna som fick en plats i nordbornas paradis – Valhall. Vägen dit var nämligen full av död och blodiga ritualer. 


Men om de nådde fram till Odens hem var lyckan total. Där kunde de kasta sig ut i krig varenda dag, vräka i sig oändliga mängder fläsk och släcka törsten med mjöd som mjölkats från en get.

Dunkerques hjältar: Eftertruppen stred till siste man

När britterna evakuerade 338 000 omringade soldater i norra Frankrike år 1940 fick flottan
äran för ”miraklet i Dunkerque”. Men om inte en ståndaktig eftertrupp kämpat in i det sista och stoppat upp tyskarna hade Hitler troligtvis vunnit kriget.
Vill du prenumerera på Världens Historia? Läs om våra fina erbjudanden

Kanske är du intresserad av...