Facklan med den olympiska elden flankerades av hakkors när den passerade Unter den Linden.

Nazister uppfann våra dagars olympiska traditioner

Flera av de traditioner som vi i dag känner igen från de olympiska spelen uppfanns av nazisterna i samband med OS i Berlin år 1936.

Hitler utnyttjade OS i Berlin för att måla upp en idealbild av Nazityskland. Egentligen tyckte Führern inte alls om OS eller idrottstävlingar, men han insåg vilka propagandafördelar spelen kunde få. Idrottsmän, åskådare och journalister från hela världen lät sig bedras och sände hem positiva rapporter.

Fackelloppet

Till skillnad från traditionen att låta elden brinna på OS-stadion under spelen har idén med att bära en fackla från Grekland till den plats där spelen äger rum inte sitt ursprung i antikens spel.

Fackeltraditionen uppfanns av Carl Diem, generalsekreterare i den tyska olympiska kommittén. Idén föll i god jord hos nazisterna, som ofta anordnade fackeltåg vid marscher och massmöten, och fackelloppet är nu en del av den olympiska traditionen.

Sportsändningar


OS i Berlin var det första live-sända idrottsevenemanget någonsin. Kamerorna på Reichssportfeld filmade tävlingarna och bilderna skickades sedan via en sändare i förorten Witzleben inte långt från stadion.

Två särskilda kablar förband dessutom idrottsplatsen med radiotornet i Berlin. Ljud och bild sändes var för sig, så kommentatorn kunde inte se de bilder han kommenterade. Detta ledde till fadäser, t ex när kommentatorn Wulf Bley annonserade Hitlers ankomst till bilderna av Führerns stövelspetsar.

Bildkvalitén var något kornig och oskarp, men trots bristerna flockades TV-tittarna i de små teaterliknande stugor som postväsendet hade ställt upp i Berlin och förorten Potsdam. Historikerna uppskattar att cirka 160000 personer såg de totalt 72 timmarna direktsänd sport. Bland de trogna tittarna var idrottsmännen själva – de hade fått en alldeles egen TV-skärm installerad i de gemensamma lokalerna i OS-byn.

Olympisk bojkott


Inför OS i Berlin diskuterades intensivt en bojkott, men till sist var det bara Spanien och enskilda judiska idrottsmän som valde att utebli. Bojkott var då helt nytt vid olympiska spel.

Senare har det använts ofta, bl a valde de amerikanska deltagarna att utebli från OS i Moskva år 1980 på grund av Sovjetunionens ockupation av Afghanistan omkring ett halvår tidigare.

Läs mer om Hitlers OS i Världens Historia nr 11/2012

Du kan också ladda ned och läsa artikeln i PDF-format NU – du behöver bara registrera dig som användare på varldenshistoria.se. Det enkelt och gratis.

Kanske är du intresserad av...