När sporten var ung

Sport utvecklades en gång av gamla tiders egyptier eller av soldater på övning eller bland betande får. Våra dagars kända sportgrenar kan spåras långt tillbaka i tiden och har ofta en överraskande historia.

Redan på 1300-talet spelade holländarna ett slags golf – som de sedan exporterade till Skottland.
Getty Images
Redan på 1300-talet spelade holländarna ett slags golf – som de sedan exporterade till Skottland.

Holland – 1300-talet: Golfbanan anlades av får

Skottlands golfspelare hade inga fasta regler för hur en bana skulle se ut. De tog bara boll och klubba med sig ut i det landskap som formats av alla betande får.

På 1300-talet var en av vinterns stora begivenheter för holländarna att roa sig med att slå bollar med långa klubbor längs de till­frusna kanalerna. På den tiden idkade Holland handel med Skottland, och på så sätt fick även skottarna höra talas om sporten.
gbbbbbbbbbb

De tog den till sig med stor entusiasm, men de skotska tungorna hade svårt att få till det holländska ordet för klubba, "kolf" eller "kolve", som var sportens namn. I stället sade de ”goff” eller ”gouff”, och någon gång på 1500-talet började man säga "golf". Skottarna älskade spelet. De ville hellre spela golf än öva sig i bågskytte – en viktig del i landets försvar. Under en period blev det till och med förbjudet att spela golf – för nationens säkerhets skull.

Spelet hade inga tydligt definierade traditioner eller regler när det kom till Skottland. I stället präglades sporten av naturen omkring den lilla byn Saint Andrews norr om Edinburgh, där ivriga skottar spelade golf bland sanddyner, kullar och betande får. Det mest välsmakande gräset betades ned ända till marken. På andra ställen bökade djuren ned sig i sanden för att söka lä, och på så vis tog banor med välklippta greener och djupa sandbunkrar form.

Golfbanan utvecklades så småningom till en serie hål, som man skulle träffa med så få slag som möjligt, och antalet hål varierade från bana till bana. Saint Andrews hade elva, som man först spelade i riktning från klubbhuset och sedan tillbaka in mot klubbhuset igen. År 1764 beslutade klubben att göra om banan till 18 hål, det antal som sedan blivit standard. Denna bana och alla följande regler man beslutade om i Saint Andrews kom att bilda grunden för de moderna reglerna inom golfsporten.

75 år sedan ockupationen

Nytt nummer: I årets 6:e nummer av VÄRLDENS HISTORIA uppmärksammar vi att det är 75 år sedan Nazitysklands ockupation av Danmark och Norge - med ett 26 sidors tema.

Få ett par Bluetooth-hörlurar

Prenumerera: Beställ två nummer av Världens Historia och få ett par läckra trådlösa hörlurar. Totalt endast 49:50 + porto och exp.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications