När sporten var ung

Sport utvecklades en gång av gamla tiders egyptier eller av soldater på övning eller bland betande får. Våra dagars kända sportgrenar kan spåras långt tillbaka i tiden och har ofta en överraskande historia.

Redan på 1300-talet spelade holländarna ett slags golf – som de sedan exporterade till Skottland.
Getty Images
Redan på 1300-talet spelade holländarna ett slags golf – som de sedan exporterade till Skottland.

Holland – 1300-talet: Golfbanan anlades av får

Skottlands golfspelare hade inga fasta regler för hur en bana skulle se ut. De tog bara boll och klubba med sig ut i det landskap som formats av alla betande får.

På 1300-talet var en av vinterns stora begivenheter för holländarna att roa sig med att slå bollar med långa klubbor längs de till­frusna kanalerna. På den tiden idkade Holland handel med Skottland, och på så sätt fick även skottarna höra talas om sporten.
gbbbbbbbbbb

De tog den till sig med stor entusiasm, men de skotska tungorna hade svårt att få till det holländska ordet för klubba, "kolf" eller "kolve", som var sportens namn. I stället sade de ”goff” eller ”gouff”, och någon gång på 1500-talet började man säga "golf". Skottarna älskade spelet. De ville hellre spela golf än öva sig i bågskytte – en viktig del i landets försvar. Under en period blev det till och med förbjudet att spela golf – för nationens säkerhets skull.

Spelet hade inga tydligt definierade traditioner eller regler när det kom till Skottland. I stället präglades sporten av naturen omkring den lilla byn Saint Andrews norr om Edinburgh, där ivriga skottar spelade golf bland sanddyner, kullar och betande får. Det mest välsmakande gräset betades ned ända till marken. På andra ställen bökade djuren ned sig i sanden för att söka lä, och på så vis tog banor med välklippta greener och djupa sandbunkrar form.

Golfbanan utvecklades så småningom till en serie hål, som man skulle träffa med så få slag som möjligt, och antalet hål varierade från bana till bana. Saint Andrews hade elva, som man först spelade i riktning från klubbhuset och sedan tillbaka in mot klubbhuset igen. År 1764 beslutade klubben att göra om banan till 18 hål, det antal som sedan blivit standard. Denna bana och alla följande regler man beslutade om i Saint Andrews kom att bilda grunden för de moderna reglerna inom golfsporten.

Djingis khan segrar i Beijing

Nytt nummer: Följ med Djingis khan till Beijing, där den mongoliska armén tvingas lära sig nya stridstekniker.

Se dina favoritprogram och filmer på denna MYTEK-surfplatta med Android 4.4.

9 nummer och en 7-tums surfplatta

Prenumeration: Beställ 9 nummer av Världens Historia och få en surfplatta på köpet för 499 kr.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Skaljacka och 3 nummer - 89,50 kr

Prenumeration: Beställ 3 nr av Världens Historia och få en nano-skaljacka på köpet. Spara 889 kr!

Kika på Världens Historia

Prenumerera: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Historiens vändpunkter

Världens Historia: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap Quiz Battle

Frågesport och test: Quiz Battle är lätt att lära sig men svårt att klara.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications