Trött på cancan och Moulin Rouge: Dansös ville sätta upp en egen show

Hon var tidens största cancan-stjärna i nöjespalatset Moulin Rouge i Paris. Men år 1895 tog hon en chansning och investerade alla sina pengar i en egen show. Nu ville hon bli magdansös.

19 mars 2015 av Marianne Dalsgaard

Bytte ut cancan mot magdans

Louise Weber föddes 1866 och var dotter till en fattig tvätterska. 29 år senare var hon cancan-stjärna i Moulin Rouge under artistnamnet "La Goulue" (Den giriga). Dansösen var berömd, firad och tjänade massor med pengar, men hon var inte nöjd med livet. Hon ville ha sin egen show.

Den 6 april 1895 deklarerade La Goulue, att hon tänkte lämna Rouge. I stället investerade hon nästan alla sina pengar i en scen där hon skulle uppträda som magdansös. Men det var inte någon som kom och tittade på hennes show. Inte heller då hon försökte sig på att bli lejontämjare.

Återvände till Moulin Rouge som en fattiglapp

La Goulue drack upp sina sista pengar och förde en bedrövlig tillvaro. Till slut stod hon på bar backe. Den före detta stjärnan gick tillbaka till Moulin Rouge, men bara för att stå på trottoaren utanför och sälja cigaretter.

La Goulue dog utfattig år 1929, men kommer alltid att vara känd som den största cancan-stjärnan i Moulin Rouge.

Läs om de fräcka cancandansarna – med eller utan trosor – ur Världens Historia nr 5/2015. Ladda ner artikeln här.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...