I 200 år har forskare varit osäkra på var Shakespeare ligger begraven. Nu är läget ännu mer oklart efter att det kommit fram att det inte finns något kranium i den grav man trott tillhört den berömda författaren.

© Shutterstock

Shakespeares kranium saknas i graven

Kritiker har länge ifrågasatt Shakespeares grav och dess läge, och en ny upptäckt talar till deras fördel: Kraniet saknas nämligen i graven.

4 juli 2016

| Arkeologer från Stafford­shire University har undersökt Shakespeares grav och konstaterar nu att författarens ­kranium inte längre verkar ligga med resten av skelettet.

Shakespeare anses vara begravd i Holy Trinity Church i Stratford-upon-Avon, nordväst om London, men då graven inte bär hans namn har historiker i över 200 år diskuterat om författaren verkligen ligger begraven där. 

Forskere scanner Shakespeares grav i Holy Trinity Church nordvest for London. Flere historikere har betvivlet stedet og bl.a. kritiseret graven for at være for kort.

© Arrow Media/Channel 4

Underligt slut vid huvudet

400 år efter hans död har arkeologer nu undersökt graven med en skanner som via radiosignaler kan tränga igenom dess yta.

"Vi kan se att det i Shakespeares grav är ett underligt slut ungefär vid huvudet. Jag är helt övertygad om att hans kranium faktiskt inte ligger i Holy Trinity Church", säger arkeologen och projektledaren Erica Utsi.

Forskarna vill nu ta reda på var Shakespeares kranium egentligen finns.

Kanske är du intresserad av...