Neandertalare målade också grottmålningar

För 42000 år sedan målade neandertalare sälar i en grotta. Det förändrar bilden av den förhistoriska människan.

Nya upptäckter bevisar att neandertalarna kunde uttrycka sig i symboler. Grottmålningarna föreställer sex sälar. Neandertalarna fångade och åt sälar längs Spaniens kust.
Scanpix & Bridgeman
Nya upptäckter bevisar att neandertalarna kunde uttrycka sig i symboler. Grottmålningarna föreställer sex sälar. Neandertalarna fångade och åt sälar längs Spaniens kust.

Historiens förmodligen äldsta konstverk har upptäckts i en stor grotta i Nerja i södra Spanien. Grottmålningen visar sex sälar, och genom att analysera rester av kol nära bilden har forskare kunnat datera målningen, som anses vara 42300–43500 år. Det är troligen en neandertalare, som dominerade Iberiska halvön för 37000 år sedan, som målat bilden på stalaktiten. Nästa steg för forskarna är att ana­lysera själva målningen för att kunna fastslå åldern mer exakt.

Professor José Sanchidrián vid universitetet i Córdoba beskriver upptäckten som en ”akademisk bomb” – grottmålningar är hittills något som tillskrivits Homo sapiens, då man trott att neandertalarna var oförmögna att tänka abstrakt. Nya fynd av smycken och målningar på små stenar har dock ruckat på den föreställningen. Tack vare den nya upptäckten av sälmålningen i Nerjagrottan står det klart att den utdöda förhistoriska människan har kunnat uttrycka sig med symboler.

De spanska forskarna kan emellertid inte utesluta att en Homo sapiens har målat sälarna, eftersom även denna människoart fanns i Spanien under samma period. Experterna anser dock att det är mindre sannolikt.

Visste du att...

...forskarna inte vet varför neandertalarna dog ut för cirka 30000 år sedan?
Det finns flera teorier:
● Klimatförändringar påverkade neandertalarnas livsvillkor, och de klarade inte av omställningen.
● I kampen om de otillräckliga resurserna fördrevs neandertalarna av Homo sapiens från sin naturliga miljö till ofruktsamma områden.
● Neandertalare och Homo sapiens blandades till en enda art.
● Homo sapiens mördade neandertalarna för att utrota dem.

I säng med kungen

Nytt nummer: Det var ett krävande jobb att vara kungens älskarinna! Följ med till 1600-talets Europa, där vi ger en inblick i hur det var att vara kunglig älskarinna.

Värdefullt erbjudande om Världens Historia

Prenumeration: Få 6 nummer + ett läckert knivset OCH det stora specialnumret om andra världskriget för ENDAST 149:- + porto.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Historiens vändpunkter

Böcker: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Kika på Världens Historia

Prenumeration: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Illustrerad Vetenskap

Illustrerad Vetenskap Quiz Battle

Vetenskap: Quiz Battle är lätt att lära sig men svårt att klara.

Rekommendera Världens Historia

Om varldenshistoria.se: Tala om för oss vad du tycker och delta i utlottningen av fina priser.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications