Nya upptäckter bevisar att neandertalarna kunde uttrycka sig i symboler. Grottmålningarna föreställer sex sälar. Neandertalarna fångade och åt sälar längs Spaniens kust.

Neandertalare målade också grottmålningar

För 42000 år sedan målade neandertalare sälar i en grotta. Det förändrar bilden av den förhistoriska människan.

Historiens förmodligen äldsta konstverk har upptäckts i en stor grotta i Nerja i södra Spanien. Grottmålningen visar sex sälar, och genom att analysera rester av kol nära bilden har forskare kunnat datera målningen, som anses vara 42300–43500 år. Det är troligen en neandertalare, som dominerade Iberiska halvön för 37000 år sedan, som målat bilden på stalaktiten. Nästa steg för forskarna är att ana­lysera själva målningen för att kunna fastslå åldern mer exakt.

Professor José Sanchidrián vid universitetet i Córdoba beskriver upptäckten som en ”akademisk bomb” – grottmålningar är hittills något som tillskrivits Homo sapiens, då man trott att neandertalarna var oförmögna att tänka abstrakt. Nya fynd av smycken och målningar på små stenar har dock ruckat på den föreställningen. Tack vare den nya upptäckten av sälmålningen i Nerjagrottan står det klart att den utdöda förhistoriska människan har kunnat uttrycka sig med symboler.

De spanska forskarna kan emellertid inte utesluta att en Homo sapiens har målat sälarna, eftersom även denna människoart fanns i Spanien under samma period. Experterna anser dock att det är mindre sannolikt.

Kanske är du intresserad av...