FN vill rädda världsarven som bombas, krossas och plundras under striderna i inbördeskriget i Syrien.
© Ria/Polfoto

Jordbävning försenar kulturbevarande FN-mission i Syrien

Sommarens jordbävning i Italien har försenat den FN-utsända specialenheten som ska rädda Syriens kulturarv från utplåning.

18 november 2016 av Nanna Apergis
I februari i år beslutade Italien och FN att FN:s fredsbevarande insatser inte bara ska skydda människor utan också kulturarv.

En grupp specialutbildade italienska historiker, forskare och soldater har därför utsetts för att leda gruppens första insats i Syrien där de skulle rädda så mycket som möjligt av det kulturarv som IS håller på att utplåna.

Men nu har gruppen försenats på grund av den jordbävning som drabbade centrala Italien i augusti.

LÄS MER: Mellanösterns kulturarv förstörs i krig

Minnen och historia en del av identiteten

Jordbävningen som mätte 6,2 på richterskalan hotade nämligen utplåna oersättligt italienskt kulturarv.


FN:s nya specialenhet skickades därför till den italienska staden Amatrice där den fram tills nu hunnit rädda 900 kulturarvsföremål från ruinerna.

"Vårt folk är tränade för att klara alla typer av krissituationer. De människor som mist allting i alltifrån krig till jordbävningar ska inte också förlora sina minnen och sin historia som utgör deras identitet", säger Fabrizio Parrulli som är chef för enheten för kulturarvsskydd som ligger under den italienska militären.

LÄS MER: Gravplundrare hotar Egyptens historia

Blå hjälmar

Specialenheten har i likhet med FN:s andra fredsbavarande styrkor blå hjälmar och är dessutom utbildade i att skydda kulturarv i högriskområden, förhindra plundringar och att stoppa olaglig försäljning av stulna föremål.

Det är ännu inte bestämt när enheten ska skickas till Syrien.

Kanske är du intresserad av...