Arkeolog hittar Europas äldsta text

Resterna av en gammal grekisk sophög har avslöjat Europas äldsta läsbara text. Det 3500 år gamla fyndet tyder på att skriften var mer utbredd än man hittills trott.

Tecknen på lertavlan har ristats in med skriftspråket linear B – en tidig form av grekiska, som användes i bland annat Mykene.
Christian Mundigler & bridgeman
Tecknen på lertavlan har ristats in med skriftspråket linear B – en tidig form av grekiska, som användes i bland annat Mykene.

En liten lertavla funnen i Grekland har väckt jubel i forskarkretsar. Lertavlan har visat sig rymma en cirka 3.500 år gammal text, vilket gör den till den äldsta läsbara text som någonsin hittats i Europa.

”Den ena sidan har en lista med namn och siffror, och den andra har ett verb som rela­terar till produktion”, säger Michael Cosmopoulos, utgrävningsledare och arkeolog från University of Missouri.

Lertavlan hittades på en förhistorisk soptipp nära ett antal mykenska ruiner i södra Grekland. Enligt Cosmopoulos har tavlan bevarats av en ren tillfällighet – mykenerna har eldat sina sopor där och därför har lertavlan härdats.

Mykene dominerade den östra delen av Medelhavet omkring år 1600–1100 f Kr.

Hittills har utgräv­ningarna avslöjat bland annat rester av terrasser, en an­läggning för konst­bevattning och enstaka väggmålningar. Lertavlan är emellertid den största överrask­ningen eftersom den här typen av tavlor tidigare bara har hittats i palats. Det nya fyndet tyder på att skriv­konsten kanske har varit vanligare under forna tider än vad forskarna hittills trott.

Tsarens dödspatruller

Nytt nummer: Ivan den förskräcklige har tagit makten i det fattiga och öde Ryssland, och med sin svartklädda terrorstyrka plundrar och dödar han varje tänkbar motståndare.

Superhäftig minidrönare till dig

Prenumeration: Få en helt egen drönare, som kan flyga i alla riktningar samt rotera och slå kullerbyttor. Du får den med to nummer av Världens Historia för 49:50 kr.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Rekommendera Världens Historia

Om varldenshistoria.se: Tala om för oss vad du tycker och delta i utlottningen av fina priser.

Fler quiz och test

Kultur: Vill du utmana dig själv ytterligare? Se översikten över alla quiz och test här.

Skaljacka och 3 nummer - 89,50 kr

Prenumeration: Beställ 3 nr av Världens Historia och få en nano-skaljacka på köpet. Spara 889 kr!

Kika på Världens Historia

Prenumerera: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications