Arkeolog hittar Europas äldsta text

Resterna av en gammal grekisk sophög har avslöjat Europas äldsta läsbara text. Det 3500 år gamla fyndet tyder på att skriften var mer utbredd än man hittills trott.

Tecknen på lertavlan har ristats in med skriftspråket linear B – en tidig form av grekiska, som användes i bland annat Mykene.
Christian Mundigler & bridgeman
Tecknen på lertavlan har ristats in med skriftspråket linear B – en tidig form av grekiska, som användes i bland annat Mykene.

En liten lertavla funnen i Grekland har väckt jubel i forskarkretsar. Lertavlan har visat sig rymma en cirka 3.500 år gammal text, vilket gör den till den äldsta läsbara text som någonsin hittats i Europa.

”Den ena sidan har en lista med namn och siffror, och den andra har ett verb som rela­terar till produktion”, säger Michael Cosmopoulos, utgrävningsledare och arkeolog från University of Missouri.

Lertavlan hittades på en förhistorisk soptipp nära ett antal mykenska ruiner i södra Grekland. Enligt Cosmopoulos har tavlan bevarats av en ren tillfällighet – mykenerna har eldat sina sopor där och därför har lertavlan härdats.

Mykene dominerade den östra delen av Medelhavet omkring år 1600–1100 f Kr.

Hittills har utgräv­ningarna avslöjat bland annat rester av terrasser, en an­läggning för konst­bevattning och enstaka väggmålningar. Lertavlan är emellertid den största överrask­ningen eftersom den här typen av tavlor tidigare bara har hittats i palats. Det nya fyndet tyder på att skriv­konsten kanske har varit vanligare under forna tider än vad forskarna hittills trott.

Aktuellt nummer: Från terrorist till torped

Prenumerera: Möt världens mest fruktade terrorist genom två decennier, Schakalen Carlos, upplev Hitlers luftvärnstorn, och följ med på rundtur i Roms färgstarka nattliv.

Kika på Världens Historia

Prenumerera: Beställ 3 nummer av Världens Historia och få en professionell kikare på köpet för 89,50 kr. Du sparar 948 kr.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Få en surfplatta med Världens Historia

Prenumeration: Beställ 9 nr av Världens Historia och få en 7"-surfplatta på köpet för 499 kr.

Historiens vändpunkter

Världens Historia: Få ett fint erbjudande på den populära bokserien om historiens vändpunkter.

Skaljacka och 3 nummer av Världens Historia endast 89,50 kr

Prenumeration: Beställ 3 nr av Världens Historia och få en nano-skaljacka på köpet. Spara 889 kr!

Vad betyder "plusset"?

Världens Historia: Ett litet "plus" på webbplatsen markerar särskilt värdefullt innehåll.

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications