Så blev Billy the Kid spegelvänd

Det är inte Världens Historia som har manipulerat det 130 år gamla fotografiet av Billy the Kid. Det var spegelvänt från början.

Polfoto

En läsare har noterat en intressant detalj i Världens Historias artikel om det klassiska Billy the Kid-fotografiet, som såldes för en förmögenhet:

"Det är väl inte original­fotot av Billy the Kid som visas i nr 15/2011? Bilden är ju spegelvänd och visar Billy the Kid som en vänsterhänt revolverman. Samtida beskrivningar säger att han var högerhänt och bar revolvern på höger sida."

Världens Historia svarar:

Billy the Kid var mycket riktigt högerhänt. Det är dock inte vi på Världens Historia som har spegelvänt bilden utan den fotograf som tog bilden för cirka 130 år sedan.

Fotot är en så kallad ­ferrotyp framställd genom att en svart- eller brunlackerad järnplåt belades med ljuskänsligt kollodium. Tekniken var enkel, men bilderna blev alltid spegelvända.

För att ”vända tillbaka” bilden måste fotografen ta ännu en bild av själva plåten. Det gjorde man inte när bilden av den unge desperadon togs cirka år 1880.

Den spegelvända bilden har spridits världen över, och därför har många uppfattat honom som vänsterhänt. Av samma anledning hette den välkända filmen om Billy the Kid från 1958, med Paul Newman i huvudrollen, The Left Handed Gun.

Vi beklagar emellertid att vi skrev att Billy the Kid var 32 år när han dog. Hans exakta födelsedata är ovissa, men han tros ha varit 22 år, när han blev skjuten år 1881.

Gatufotograferna fick bära runt på sin utrustning.

Fotografer arbetade på gatan

Ferrotyper, alltså fotografiskt direktpositiva bilder, var mycket populära bland gatufotografer på Billy the Kids tid. Tekniken är enkel och kräver varken mörkrum, förstoringsapparat eller stora bad med framkallnings­vätska och fix.

En nackdel är dock att bilden blir spegelvänd. Det beror på att en ferrotypi egentligen var ett negativ – även om det inte ser ut som ett sådant.

1. Den ljuskänsliga ferrotypiplåten placeras i kameran.

2. Med ett handtag förs plåten upp i kamerahuset och belyses. Motivet, som ställs in genom linsen, blir upp och nedvänt och spegelvänt.

3. Den belysta plåten faller ned i den kombinerade framkallnings- och fixeringsvätskan.

Spanjorerna skördade enorma rikedomar

Nytt nummer: Följ med på de spanska guldflottornas livsfarliga resor mellan Amerika och kungens skattkammare i Spanien på 1500-talet.

Få ett par Bluetooth-hörlurar

Prenumerera: Beställ två nummer av Världens Historia och få ett par läckra trådlösa hörlurar. Totalt endast 49:50 + porto och exp.

Beställ nyhetsbrev

Gratis nyhetsbrev från Världens Historia.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du varje vecka:

  • De bästa artiklarna
  • Färska historiska nyheter
  • Veckans quiz

Omröstning

Illustrerad Vetenskap
Världens Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications