Såväl media som allmänheten var både arga och fascinerade. Haarmann poserade gärna framför pressens kameror.

Varulven från Hannover

Under 1920-talet börjar unga män försvinna i Tyskland. Samtidigt dyker avskalade kranier upp i floden Leine. Snart börjar staden Hannover att surra av rykten om en blodtörstig varulv.

17-åring möter varulv i väntsal

Den 17-årige Adolf Hannaple väntar på tåget. Han är sjuk, hungrig och fryser i den iskalla väntsalen på Hannovers centralstation. Även om Hannaple ska tillbringa en lång och kall novembernatt på en hård bänk i väntsalen är han vid gott mod, för lyckan har nyligen lett mot honom. År 1923 är arbetslösheten i Tyskland skyhög, galopperande inflation gör pengarna värdelösa och många går hungriga till sängs – trots det har den unge Hannaple lyckats få en lärlingsplats. Tåget kommer i morgon föra honom till hans nya mästare. Nu kan han äntligen se fram emot regelbundna måltider och en mjuk säng att sova i.

Lockad av varulv


Från den bakersta raden i väntsalen har två män länge betraktat Hannaple. Nu ställer de sig upp, släntrar bort till tonåringen och slår sig i slang med honom. Den ene av de två är en snygg ung man i 20-årsåldern vid namn Hans Grans. Den andre är en välvårdad och välnärd herre på omkring 40 år, som lyder under namnet Friedrich "Fritz" Haarmann. De tre kommer bra överens och snart reser sig den lilla gruppen och lämnar järnvägsstationen.

Lik spolas upp längs floden


Det är sista gången 17-åringen ses vid liv. Den unge Adolf Hannaple har stött på en man som snart blir känd för att ligga bakom en rad av Tysklands mest makabra brott i modern tid. De uppdagas av en slump först när människoben 1924 börjar spolas upp längs floden Leine i Hannover. Det visar sig snabbt att de 500 skelettben som polisen fiskar upp från floden bara utgör en bråkdel av fasorna – fler grymheter lurar under ytan.

Du kan ladda ner hela den fasansfulla historien om en av Tysklands värsta seriemördare.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Haarmann-låten

Lyssna på den grymma låt som tyska föräldrar skrämde och varnade sina barn med: "Warte, warte nur ein Weilchen" ("Vänta, vänta bara en liten stund"):

Kanske är du intresserad av...