Överlevde Billy the Kid?

Den nästan 90 år gamle William Henry Roberts påstod år 1948 att han i själva verket var Billy the Kid.

År 1948 trädde den nästan 90 år gamle William Henry Roberts fram och berättade att han var Billy the Kid. Han påstod att han svårt skadad klarat sig undan Pat Garrett, och att sheriffen i själva verket hade dödat hans vän Billy Barlow. Genom att gömma undan liket hade Garrett lyckats lura i alla att han hade dödat Billy the Kid.

Hade samma namn som Billy the Kid

Roberts kände till detaljer som inte ens lokalhistorikerna visste något om – t ex hur det såg ut inuti numera rivna byggnader. Flera av uppgifterna har senare verifierats med hjälp av olika arkiv. Den gamle mannen hade samma längd, kroppsbyggnad och ärr som Billy och talade dessutom spanska.

Krävde amnesti

Trots sin höga ålder var William Henry Roberts livrädd för att bli hängd. En advokat lovade att arrangera ett möte med guvernören i Texas för att vädja om amnesti. Flera journalister dök emellertid upp vid det som skulle vara ett privat möte och började fråga ut Roberts, som svarade svävande och ängsligt.

Guvernören avvisade begäran om amnesti med motiveringen att Roberts var en bedragare. Roberts blev förkrossad av avslaget och drog sig undan rampljuset.

Den 27 december 1950 avled den 90-årige mannen av en stroke – och William Henry Roberts sanna identitet förblir ett mysterium.

Se en film om Billy the Kid

http://www.youtube.com/v/86DwcpCg7Kg?version=3&hl=da_DK

">

http://www.youtube.com/v/86DwcpCg7Kg?version=3&hl=da_DK

" type="application/x-shockwave-flash" width="450" height="300" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">


Läs mer

Eller logga in på Världens historia och läs hela artikeln om Billy the Kid; det är gratis. Använd nedladdningsknappen här nedan.

Kanske är du intresserad av...