År 1814 tvingas en hårt pressad Napoleon underteckna fördragen som fråntar honom Frankrikes tron.

Napoleon försöker begå självmord

En rad förödmjukelser både på slagfältet och vid förhandlingsbordet får Napoleon Bonaparte att i april 1814 försöka ta livet av sig. Men inte ens det lyckas han med.

Napoleon sveper en flaska opium

Tidigare på dagen har Napoleon skrivit under det fördrag som berövar honom rätten till tronen i Frankrike. Han får inte ens uppehålla sig på fastlandet längre, utan tvingas i exil på ön Elba.

Han har tillbringat kvällen tillsammans med sin sista trofasta vän, Caulaincourt, men är nu ensam. I sin fältväska hittar han den lilla flaska med opium som han fick av sin livmedikus två år tidigare under fälttåget mot Ryssland. Han sätter flaskan till munnen och tömmer den.

Napoleon vill dö

Caulaincourt hör tumult från kejsarens gemak och skyndar sig in till Napoleon, som ligger i våldsamma kramper på golvet. Caulaincourt vill kalla på läkaren men Napoleon beordrar honom att låta bli. Caulaincourt tvekar men gör det ändå.

När läkaren kommer ber Napoleon om mer opium. Det gamla opiumet är inte längre starkt nog att ta livet av honom. Läkaren vägrar och flyr därifrån.

"Hur svårt det ska vara att dö! Hur lätt skulle det inte ha varit att dö på slagfältet!" klagar Napoleon.

Vill du läsa mer om Napoleon?

Få hela artikeln om den slagne krigsherrens mörkaste stund i Världens Historia nr 9/2014:

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...