Goliath var långsam och körde ofta fast eftersom botten bara låg 16 cm över markytan.

Vad använde tyskarna mini-tanks till?

Till vad användes de små, knähöga stridsvagnarna från andra världskriget?

22 april 2015

Tyskarna producerade 7 000 fjärrstyrda minor

”Goliath” kallade tyskarna sina ministridsvagnar som i själva verket var fjärrstyrda minor. Idén stal de från en fransk prototyp som erövrades under invasionen av Frankrike 1940. Två år senare var tyskarna klara med en tystgående vidareutveckling, som drevs av en elmotor. Den var dock för dyr att massproducera och året därpå började Nazityskland i stället tillverka tusentals exemplar av Goliath 303a som drevs med bensin. Över 7 000 fjärrstyrda minor hann produceras.

I strid hade man störst framgångar med Goliath vid Anzio i januari 1944 där den sattes in mot allierade in­vasionsstyrkor. Även under upproret i Warszawa hösten 1944 visade sig Goliath vara duglig när byggnader med polska frihetskämpar skulle sprängas
i luften. Men den självgående minan var ganska lätt att sätta ur spel – många vapen kunde tränga igenom det lätta pansaret. Goliath brukade även köra fast eftersom underredet var lågt.

Goliath begick självmord

Tack vare en lång kabel och en fjärrkontroll kunde soldater som själva låg i skydd styra den självgående minan mot ett mål, få den att spränga sig själv i luften och utplåna fienden.

Angreppsmål

När en fientlig stridsvagn kom förbi rullade Goliath fram och sprängde sig själv i luften.

Dold för fienden

Goliath kunde placeras nära t.ex. en strategisk väg.

Fjärrstyrd

Goliath styrdes av en soldat på säkert avstånd.

Kanske är du intresserad av...