Arkeologer har gått på jakt kring floden Wisła och dess bifloder nära Kamion i centrala Polen.

Röda arméns bombplan frilagt

Sedan andra världskriget har arkeologer velat utforska floden Wisła för att se vad som ligger på botten. Torka har nu gjort det möjligt.

19 november 2015

Floden Wisla dolde arkeologiska fynd

En lång torrperiod i Polen har lett till viktiga fynd från andra världskriget. I en biflod till Wisła har arkeologer bland annat grävt ut ett vrak av det sovjetiska bomb­planet Iljusjin Il-2. Arkeologer har länge vetat att Wisła och dess bifloder döljer många arkeologiska skatter, men det har varit omöjligt att undersöka floderna.

Chefen för Wisłas museum, Zdzislaw Leszczynski, menar att planet måste ha störtat i floden år 1945. Han berättar att planet enligt ett ögonvittne flög så lågt att det kunde beskjutas och sedan störtade genom isen på floden. Enligt den ryska ambassadens talesman kommer experter nu att kunna identifiera planets besättning genom att undersöka vrakets nummer.

Mer än bara bombplanet

Förutom vraket har man hittat delar av sovjetiska uniformer, en fallskärm, stöveldelar, en Tokarev-pistol, radioutrustning och tung ammunition. Alla fynd har sänts vidare till ett museum där de nu undersöks.

Sovjetunionen använde Iljusjin Il-2 som stridsplan åren 1941 till 1954. Planet kunde föra med sig upp till 600 kilo bomber.

Kanske är du intresserad av...