De många guldmynten låg gömda i en liten kruka som hade grävts ned i sanden.

Korsriddares guldskatt utgrävd

Värdefull skatt med guldmynt hittad i johanniterborg i Israel.

Arkeologer har hittat en av de största guldskatterna någonsin i Israel. Hela 108 guldmynt med en sammanlagd vikt av cirka 400 gram blev forskarnas byte under utgrävningarna av ruinstaden Arsuf drygt 1,5 mil utanför Tel Aviv. Mynten grävdes ut i ruinerna av en gammal borg. I mitten av 1200-talet tillhörde den johanniterriddarna, och mynten har förmodligen grävts ned av en riddare som tänkt hämta dem senare.

”Det är ett unikt fynd, för vi har inte hittat särskilt mycket av det guld som korsriddarna satte i omlopp”, förklarar utgrävningsledaren Oren Tal från Tel Aviv-universitetet.

Riddare gömde sin skatt

Borgen i Arsuf var ett strategiskt viktigt befästningsverk under de religionskrig som härjade i området på 1100- och 1200-talen. Bland annat besegrade den engelske
kung Rikard I Lejonhjärta sin muslimske rival Saladin här år 1191. Cirka 75 år senare återvände muslimerna och belägrade Arsuf. Under attacken drog sig korsriddarna tillbaka till stadens mäktiga borg – där en av dem begravde sin stora guldskatt.

Några av myn­ten är från 1000-talet och präglade i Egypten. Enligt Oren Tal kan mynten ge viktig kunskap om pengarnas cirkulation i forna tiders Mellanöstern.

Kanske är du intresserad av...