Korn var egyptiernas viktigaste livsmedel, och användes främst till att brygga öl och baka bröd.

© Shutterstock

Vad åt egyptierna förr i tiden?

Vilka livsmedel använde de gamla egyptierna?

15 februari 2016

Egyptierna åt vegetariskt och spannmål

Väggmålningar från förhistorisk tid avbildar ofta egyptierna under fiske eller jakt, men rättsmedicinska undersökningar visar att egyptierna till största delen åt vegetariskt.

Isotop-analyser utförda av ett franskt forskar­lag på mumier från år 3500 f.Kr. till 600 e.Kr., avslöjar att egyptierna framför allt åt vete och korn. Spannmål, i synnerhet emmervete, bakades till bröd som alla egyptier åt enorma mängder av.

Forntidens Egypten hade en hög ölkonsumtion

Brödet intogs ofta tillsammans med lök eller andra grönsaker, och sköljdes ned med öl. Det tjocka och grumliga ölet bryggdes i samma rum som brödet bakades i – rester av bröd användes nämligen till jäsningen.

Ölkonsumtionen var hög i det gamla Egypten eftersom de flesta av faraonernas undersåtar saknade tillgång till rent vatten. Ölet var även en viktig källa till protein och mineraler.

Pyramidarbetare fick äta kött

Kött och fisk serverades ytterst sällan hos vanliga egyptier. Undantagna från den vegetariska livsstilen var de omkring 10 000 arbetare som byggde pyramiderna.

Arkeologiska fynd visar att varje arbetare dagligen till­delades minst 200 gram nöt-, lamm- eller getkött.

Kanske är du intresserad av...